Din respect pentru cetateanul platitor de impozite

Din respect pentru cetateanul platitor de impozite, astazi am facut un pas extrem de important in privinta eficientizarii cheltuirii banului public: pentru prima data in ultimii douazeci de ani, Guvernul Romaniei a stabilit standarde de cost pentru investitii finantate din fonduri publice. Ce inseamna acest lucru?

Mai intai asta inseamna ca institutiile statului nu mai pot face investitii publice similare la preturi diferite. Va amintiti cand ma plangeam ca exista blocuri vecine reabilitate termic, pe seama unor contracte incheiate de primarii, la diferente de pret de mii, chiar zeci de mii de Euro pe apartament? Trebuia sa rezolv cumva aceasta problema, si am facut-o prin introducerea standardelor de cost pentru anveloparea blocurilor de locuinte. Conform calculelor noastre, anveloparea termica a unui apartament cu doua camere avand suprafata utila de 52 metri patrati costa, in conditiile definite in actul normativ, 2860 de Euro (suma la care se adauga TVA). Chiar daca se schimba conditiile, pretul nu poate sa difere prea mult.

Nu in ultimul rand, standardele de cost pentru investitiile finantate din bani publici trebuie sa elimine situatiile in care o firma vine si castiga licitatia la un pret infim, dupa care cere bani in plus pentru a-si finaliza lucrarea contractata. De acum inainte avem niste preturi, pe lucrari tip, estimate stiintific, astfel ca ofertele sub si supraevaluate pot fi identificate cu usurinta. Fenomenul de utilizare a actelor aditionale pentru suplimentarea cheltuielilor este generalizat, este prezent in toate ministerele si investitiile publice, iar actul normativ adoptat azi de Guvern isi propune tocmai stoparea acestui fenomen.

Am elaborat, la ministerul pe care il conduc, primele cinci standarde de cost: pentru sali de sport scolare, centre culturale, blocuri de locuinte pentru tineri, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte si pentru modernizarea unui drum comunal. Urmeaza si altele, pentru toata gama de investitii publice pe care le derulam. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului coordoneaza si elaborarea standardelor de cost de la alte ministere, iar azi Guvernul a aprobat in total 15 asemenea norme.

Am vorbit in mai multe randuri despre determinarea pe care o am in a imbunatati starea de lucruri din administratie, despre respectul pe care il datoram cetateanului – contribuabil si despre grija cu care trebuie sa cheltuim banii publici. Nu sunt vorbe goale, am facut astazi inca un pas important in reducerea cheltuielilor si a coruptiei, am stabilit standarde de cost pentru investitii publice.