Realizarile meleCresteri in turism

Unele dintre cele mai mari satisfactii profesionale le-am avut in functia de ministru al Turismului. In ciuda criticilor, rezultatele pe care le-am avut gestionand acest domeniu vorbesc de la sine. In timp ce majoritatea celorlalte ramuri ale economiei au scazut in perioada crizei, am lasat turismul cu o crestere de 17%. Rezultatele au venit dupa investitii consistente in infrastructura turistica si in promovare.

Cresteri in constructii

In cei trei ani petrecuti la conducerea MDRT, am sprijinit numeroase localitati ce imi cereau sprijinul in implementarea diverselor proiecte necesare pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Astfel, in 2012 existau peste 2200 de santiere pentru lucrari de investitii finantate prin MDRT, iar cresterea in domeniul construcțiilor era in 2011 de 7,2%.

Absorbtia fondurilor europene

In timpul guvernului Boc, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost pe primul loc la contractarea si absorbtia fondurilor europene. Valoarea totala a celor 2.382 de contracte de finantare semnate a fost de peste 4,5 miliarde de euro. Dintre acestea aproape 18% au fost deja finalizate. Valoarea platilor MDRT a fost de aproximativ 1 miliard de euro, iar decontarile de la Comisia Europeana au ajuns la 257 milioane de euro. Din suma totala de 3,7 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost alocate fonduri nerambursabile de 2,9 miliarde de euro.

Restructurare si grija pentru banul public

Grija pentru cheltuirea banului public ar trebui sa se regaseasca printre preocuparile de baza ale oricarui demnitar. In calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, am luat o serie de masuri menite sa eficientizeze cheltuielile, printre care amintesc: introducerea standardelor de cost pentru lucrarile publice, limitarea la 10% a valorii actelor aditionale la lucrarile publice sau reducerea personalului. Importanta a fost si reducerea cheltuielilor publice cu aproximativ 37%. MDRT a fost primul minister care a redus cheltuielile legate de functionarea aparatului, precum cheltuielile materiale si cele cu benzina. In plus, acolo unde a fost necesar am redus personalul.

Exigenta in urbanism

Din pacate, indiferent de orasul in care locuim putem observa ca in Romania s-a instalat un adevarat haos urbanistic. Fie ca este vorba despre distrugerea unor cladiri cu valoare istorica si arhitectonica, constructia iresponsabila de colosi de beton si sticla fara autorizatiile necesare sau de distrugerea a zeci de mii de hectare de spatiu verde, atunci cand este vorba despre obtinerea de profit din imobiliare, nimeni nu mai are niciun Dumnezeu.

Promovarea traditiilor locale si a valorilor nationale

Pentru a face fata competitiei acerbe existente in domeniul turismului la nivel global, Romania si-a construit, in mod profesionist, o strategie prin care sa se deosebeasca de alte destinatii turistice din lume si sa devina memorabila. Strategia are drept pilon central brandul de turism al Romaniei, un concept prin care vorbim turistilor despre natura nealterata si peisajele feerice pe care le avem, despre autenticitatea traditiilor noastre si despre mostenirea noastra culturala unica.

Politici pentru tineri

Unul dintre proiectele care imi este foarte drag si pe care l-am desfasurat pe vremea cand eram ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului priveste constructia de locuinte ANL. In acest an, guvernul a aprobat un proiect pe care l-am initiat si care a relansat constructia de locuinte pentru tineri. Astfel, spre diferenta de cadrul precedent, lucrarile de constructii se vor efectua pe fonduri alocate de investitorii privati si nu pe banii statului. Ulterior, investitiile vor fi recuperate din cota parte din chirii.

Schimbarea la fata a municipiului Roman

In anii petrecuti la conducerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, multe dintre drumurile mele in calitate de ministru m-au condus la Roman. De fapt, acesta a fost unul dintre motivele care m-au facut sa aleg colegiul 4 Roman pentru cursa electorala de pe 9 decembrie.