Realizarile mele

Absorbtia fondurilor europene

In timpul guvernului Boc, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost pe primul loc la contractarea si absorbtia fondurilor europene. Valoarea totala a celor 2.382 de contracte de finantare semnate a fost de peste 4,5 miliarde de euro. Dintre acestea aproape 18% au fost deja finalizate. Valoarea platilor MDRT a fost de aproximativ 1 miliard de euro, iar decontarile de la Comisia Europeana au ajuns la 257 milioane de euro. Din suma totala de 3,7 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost alocate fonduri nerambursabile de 2,9 miliarde de euro.

Programul Operational Regional este unul dintre programele caruia multe dintre localitatile din Romania ii datoreaza dezvoltarea. Astfel, la ora actuala exista comune si orase care au obtinut, prin POR, contracte cu valoare mai mare decat bugetul de investitii pe 10 ani. Astfel, au fost duse la bun sfarsit proiecte precum reabilitari de drumuri, lucrari de apa si canalizare care nu ar fi putut fi finalizate prin fonduri de la bugetul local sau de stat.

In ciuda acestui bilant pozitiv, mai exista si aspecte care trebuie remediate. De exemplu, lipsa de mobilizare a administratiilor locale demonstrata prin gradul mic de absorbtie al fondurilor, in comparatie cu numarul mare de contracte semnate. Fie licitatiile si atribuirile se fac cu cantec, fie lucrarile incep doar pe hartie, nu si in realitate. Un alt aspect cu care m-am confruntat a fost acela ca, la ora actuala, proiectele cu fonduri europene sunt finantate in ordinea depunerii. Acest lucru inseamna ca proiecte de mare importanta ajung sa nu mai fie finantate pentru ca fondurile merg catre proiecte depuse anterior, care poate nu sunt la fel de importante.

In ciuda acuzatiilor lansate de USL, pe vremea cand era in Opozitie, legate de faptul ca investitiile MDRT realizate cu fonduri europene ar fi fost clientelare, nu pot sa nu observ ca odata ajunsa la Putere, Uniunea si-a schimbat radical discursul, laudand proiecte semnate in perioada ministeriatului meu.

 

Mesaje

Lasa un mesaj

CAPTCHA Trimite
Daca nu poti citi literele, clic aici

Nu exista mesaje.