Realizarile mele

Restructurare si grija pentru banul public

Grija pentru cheltuirea banului public ar trebui sa se regaseasca printre preocuparile de baza ale oricarui demnitar. In calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, am luat o serie de masuri menite sa eficientizeze cheltuielile, printre care amintesc: introducerea standardelor de cost pentru lucrarile publice, limitarea la 10% a valorii actelor aditionale la lucrarile publice sau reducerea personalului. Importanta a fost si reducerea cheltuielilor publice cu aproximativ 37%. MDRT a fost primul minister care a redus cheltuielile legate de functionarea aparatului, precum cheltuielile materiale si cele cu benzina. In plus, acolo unde a fost necesar am redus personalul.

In acelasi timp, investitiile au fost prioritizate, fie ca vorbim de reabilitari de drumuri, fie ca vorbim de retele de apa, de canalizari, de locuinte ANL, de reabilitari termice ale blocurilor de locuinte. Astfel, in contextul in care ne aflam in plina criza economica si valoarea lucrarilor incepute era cu mult deasupra bugetului alocat pentru minister am luat decizia de a continua lucrarile care aveau un procent avansat in executie. Acesta nu a fost insa singurul criteriu. Un altul a fost acela ca investitia sustinuta sa aduca profit economic. De pilda, in situatia in care aveam de ales intre a sustine un drum care lega doua comunitati si unul care mergea spre o statiune turistica, MDRT il reabilita pe cel care mergea spre statiune.

De asemenea, am stabilit ca, prin acte aditionale, sa nu mai fie posibila majorarea contractelor cu mai mult de 10% si nu cu pana la 50%, asa cum prevedea legea. Modificarea era absoluta necesara, pentru ca multe abuzuri s-au petrecut in absenta ei. Mai exact, majoritatea contractelor de lucrari castigate la minister erau castigate la o valoare care, prin acte aditionale, se majora cu inca 50% la cererea constructorilor. Prin urmare, am decis prin ordin de ministru ca niciun contract sa nu mai poata fi majorat cu mai mult de 10%, pentru care este necesar un aviz dat de Consiliul Tehnico- Economic.

Mesaje

Lasa un mesaj

CAPTCHA Trimite
Daca nu poti citi literele, clic aici

Nu exista mesaje.