Realizarile mele

Exigenta in urbanism

Din pacate, indiferent de orasul in care locuim putem observa ca in Romania s-a instalat un adevarat haos urbanistic. Fie ca este vorba despre distrugerea unor cladiri cu valoare istorica si arhitectonica, constructia iresponsabila de colosi de beton si sticla fara autorizatiile necesare sau de distrugerea a zeci de mii de hectare de spatiu verde, atunci cand este vorba despre obtinerea de profit din imobiliare, nimeni nu mai are niciun Dumnezeu.

Din dorinta de a gasi un raspuns la tot acest haos urbanistic am propus modificarea legislatiei urbanismului, ce a intrat in vigoare la 1 februarie 2012. Prevederile sunt mult mai restrictive, iar scopul lor este acela de a impiedica abuzurile celor care nu au pic de respect pentru orasele si comunitatile in care traiesc. Sa va prezint cateva dintre cele mai importante modificari:
In primul rand, am interzis posibilitatea de a genera la initiativa oricarui privat planuri de urbanism zonal(PUZ) derogatoriu de la cele de urbanism general (PUG), astfel ca acum nu se mai pot construi turnuri de 30 de etaje in locuri in care se prevedea doar P+4, si nici ansambluri rezidentiale acolo unde exista o zona industriala.

De asemenea, am eliminat posibilitatea ca o constructie ridicata fara autorizatie sau care incalca prevederile autorizatiei obtinute sa fie ulterior declarata legala.

O alta lege importanta pe care am promovat-o priveste reabilitarea fatadelor cladirilor. Ce mi-am propus din acest punct de vedere a fost sa ii responsabilizez pe proprietarii de imobile. Se intampla frecvent sa auzim, mai ales in Bucuresti, dar nu numai, cazuri in care trecatorii au fost raniti din cauza unor bucati desprinse din cladiri. Astfel, pentru cei care isi renoveaza fatadele imobilelor, exista o scutire de 5 ani la plata impozitelor pe casa. In plus, isi vor recupera jumatate din TVA-ul platit pentru materialele de constructie folosite si lucrarile realizate. Pentru cei al caror venit mediu pe cap de familie este mai mic decat salariul mediu net pe economie, primaria va plati lucrarile. Pentru cladirile de patrimoniu exista varianta ca banii sa vina fie de la MDRT, fie de la ministerul Culturii.

Chiar daca nu a fost inca aplicata de autoritatile locale, as mentiona si Legea publicitatii stradale. Astfel, actul normativ stabileste cadrul general prin care autoritatile administratiei publice locale vor putea elabora Regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate. In plus, Legea prevede ca amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelata cu prevederile documentatiilor de urbanism aprobate, iar in procesul de stabilire a Regulamentului vor fi consultati si specialisti din urbanism, arhitectura, design si peisagistica.

Mesaje

Lasa un mesaj

CAPTCHA Trimite
Daca nu poti citi literele, clic aici

Nu exista mesaje.