Realizarile mele

Politici pentru tineri

Unul dintre proiectele care imi este foarte drag si pe care l-am desfasurat pe vremea cand eram ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului priveste constructia de locuinte ANL. In acest an, guvernul a aprobat un proiect pe care l-am initiat si care a relansat constructia de locuinte pentru tineri. Astfel, spre diferenta de cadrul precedent, lucrarile de constructii se vor efectua pe fonduri alocate de investitorii privati si nu pe banii statului. Ulterior, investitiile vor fi recuperate din cota parte din chirii.

Acest tip de parteneriat public-privat si-a dovedit eficienta acolo unde a fost aplicat. Astfel, dezvoltatorii imobiliari s-au declarat deja doritori sa investeasca in acest program. Avantajele sunt vizibile pentru toate partile: tinerii au locuinte cu chirii scazute, investitia privatilor este sigura, iar statul isi indeplineste rolul social, dar stimuleaza si economia. Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine Agentiei Nationale pentru Locuinte.

In plus, locuintele vor fi inchiriate tinerilor care indeplinesc anumite criterii. Astfel, cei care solicita locuinta trebuie sa nu aiba in proprietate sau in chirie o alta locuinta in aceeasi localitate, sa detina contract de munca si sa aiba o vechime neintrerupta de cel putin un an. Apoi, venitul mediu pe membru de familie pentru titularul cererii de locuinta trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie.

In 2010, am modificat legislatia Agentiei Nationale de Locuinte in asa fel incat cei care locuiesc in case ANL sa le poata cumpara dupa un an.

Mesaje

Lasa un mesaj

CAPTCHA Trimite
Daca nu poti citi literele, clic aici

Nu exista mesaje.