Jurnal: 20 august

Ziua de astăzi am dedicat-o, aproape în totalitate, muncii de birou. Trebuia recuperat cât pentru aproape o întreagă săptămână de activitate pe teren. Informări, hotărâri, rapoarte, proiecte, cereri, decizii care nu suferă amânare. Multe hârtii, cerneală albastră şi prea puţin timp.

Pentru început, revista presei. Rectificarea bugetară a adus cu sine o reducere cu 168,6 milioane de lei a bugetului ministerului. Ca atare, a trebuit să reducem din ţintele asumate cu programele derulate de MDRT, iar pe altele să le suspendăm. O parte a presei a înţeles că vom suspenda şi cele mai cunoscute două programe: construcţia de case pentru tineri în sistem ANL şi reabilitarea termică a blocurilor. Lucrurile nu stau aşa, e nevoie de precizări şi corecturi. Deci, comunicat de presă.
Rectificarea bugetară ne-a schimbat ţintele pe care ni le-am impus, nu şi intenţia noastră de a construi case pentru tineri. Astfel, anul acesta, în loc de 7.000 de apartamente noi, vom reuşi să facem doar 1.400. În ceea ce priveşte programul de reabilitare termică, lucrurile sunt chiar invers: vom completa actuala formă a programului cu un proiect nou care prevede ca asociaţiile de proprietari să contracteze credite pe 5 ani garantate de stat cu dobândă subvenţionată de MDRT. Acest proiect complementar are un mare avantaj: se adresează tuturor asociaţiilor de proprietari, ştiut fiind faptul că, din lipsa banilor, reabilitarea termică pe programul iniţial ar dura 120 de ani dacă ne-am baza numai pe fondurile anuale pe care le are MDRT la dispoziţie pentru a cofinanţa lucrările.
Am terminat cu precizările pentru presă, urmează partea de analiză. Întâi cei de la Turism, să vedem cum merge strategia de promovare a brandului turistic. Lucrurile încep să se mişte. Până la urmă este demersul cel mai serios şi profesionist al autorităţilor româneşti de după 1989. Sper să vedem cât de curând şi efectele pozitive.
Se apropie ora 15.00. Repede, până nu pleacă toţi angajaţii din minister (ştiţi, vinerea e zi scurtă pentru bugetari) trebuie să discut despre problemele apărute în derularea proiectelor Phare prin administraţiile locale. Întârzierile sunt mari, firmele contractate nu respectă termenele limită şi calitatea lucrărilor. Riscul este de a se pierde banii. Decid că este nevoie de controale zonale prin Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a se verifica toate şantierele deschise cu ajutorul MDRT, fie că lucrările se realizează cu bani europeni, fie că se realizează cu fonduri proprii ale ministerului.
Multe proiecte, puţin timp. S-a făcut seară. A mai rămas ceva? Da, mâine are loc a treia emisiune, dintr-o serie de şase, la Tvr 1, în care se abordează tematica produselor promovate prin brandul turistic. La această emisiune voi participa chiar eu şi voi vorbi despre turismul balnear şi despre nevoia de implementare a strategiei pe care am realizat-o anul trecut. Sunt multe de spus: investiţiile în staţiunile balneare, modul cum evoluează lucrurile în ceea ce priveşte Băile Herculane, ce planuri avem pentru Vatra Dornei şi Băile Tuşnad, la ce sunt folosiţi banii alocaţi săptămâna aceasta pentru Băile Govora etc. Măcar aici lucrurile merg clar spre bine.
Şi-acum? S-a făcut târziu şi, până la urmă, sămbăta e zi lucrătoare, nu-i aşa? Poate mâine seară să am timp şi pentru mine.