Legea Capitalei

Proiectul Legii Capitalei, lansat in dezbatere publica de PD-L, propune bucurestenilor o administraţie publică locală modernă, suplă, eficientă, coerentă, funcţională şi, nu în ultimul rând, echitabilă. Legea poate impune Bucurestiul, pana in anul 2020, in topul capitalelor europene din punct de vedere al calitatii vietii si al calitatii dezvoltarii urbane.

Initiativa noastra legislativa, care urmareste schimbarea in bine a vietii bucurestenilor, este de fapt o lege de reformare administrativa a capitalei. Am pornit in acest proiect de la realitatea ca sisitemul actual de impartire a raspunderii si a resurselor  administrative ale municipiului Bucuresti impiedica dezvoltarea unitara si coerenta a capitalei. Astfel, am constatat ca se impune:

1. Existenta unui buget agregat al municipiului Bucuresti, care sa permita reducerea decalajelor de dezvoltare dintre diferite zone ale capitalei si planificarea strategica a dezvoltarii acestui oras. Astazi, Bucurestiul nu are un buget agregat, ci are 7 bugete care nu au nicio legatura unul cu celalalt. Bugetul sectorului 1, de exemplu, este de 6 ori mai mare decat bugetul sectorului 5, motiv pentru care exista diferente majore intre cele 2 sectoare in ceea ce priveste gradul de confort urban. Primaria Generala a Municipiului Bucuresti nu poate face o previziune a veniturilor proprii ale capitalei, deoarece acestea sunt colectate si gestionate la sectoare. Intr-un asemenea context, nu se poate vorbi despre credite municipale de dezvoltare, si nici despre planificarea dezvoltarii orasului ca intreg. In consecinta, dupa legile in vigoare astazi, nu putem vorbi despre viitorul capitalei. Şi nu este corect faţă de bucureşteni.

2. Acordarea de competente exclusive Primariei Generale a Municipiului Bucuresti referitoare la politicile de urbanism. Am asistat cu totii neputinciosi, in ultimii ani, la degradarea peisajului urban din capitala, pe fondul luptelor revansarde intre CGMB si consiliile de sector pe PUZ-uri cu dedicatie, pe PUD-uri care fac derogari de la PUZ-uri, pe controlul asupra a ceea ce se construieste. Avem in capitala, in domeniul urbanismului, un sistem caracterizat de slabiciune si confuzie, care incurajeaza coruptia si distruge infatisarea orasului. Trebuie sa schimbam aceasta stare de fapt. Primaria Generala a Municipiului Bucuresti trebuie sa elaboreze, de altfel, politicile sectoriale de dezvoltare pe toate palierele dezvoltarii urbane.

3. Regandirea structurii si rolului sectoarelor din Bucuresti, respectiv a relatiei dintre acestea si primaria generala. Bucurestiul a mostenit o structura administrativa formata din 6 sectoare decupate ca niste felii dintr-un tort rotund, fiecare dintre ele avand in componenta o bucata din zona centrala. Interventiile complexe de regenerare urbana in acesta zona, atat de necesare, nu au putut atinge anvergura asteptata datorita unor competente de lidership si/sau de autorizari. In alte capitale europene, exista sectoare/districe ale caror functii care nu se suprapun cu cele ale municipalitatii. Deasemenea, in alte capitale exista o coordonare intre sectoare si capitala ca intreg, lucru care conduce la coerenta planurilor strategice ale orasului. Functiile sectoarelor trebuie sa se limiteze la zona serviciilor sociale si a prestatiilor directe catre populatie, in concordanta cu politicile elaborate de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

Principalele prevederi ale Proiectului Legii Capitalei initiat de PD-L pentru rezolvarea incoerentele administrative semnalate sunt:

  1. Formarea unui buget agregat al capitalei (in loc de 7 bugete cate exista in prezent) si alocarea banilor catre sectoare in baza unui plan de dezvoltare strategica a municipiului Bucuresti
  2. Acordarea de competente exclusive Primariei Generale a Municipiului Bucuresti in domeniul urbanismului si in administrarea serviciilor publice municipale
  3. Alegerea consilierilor generali prin vot uninominal
  4. Desfiintarea consiliilor locale de sector
  5. Inlocuirea celor 6 primari de sector de catre 6 viceprimari, membri ai Consiliului General al Municipiului Bucuresti

Am lansat proiectul Legii Capitalei in dezbatere publica si ne-am intalnit deja cu foarte multi bucuresteni, dar si cu reprezentanti ai societatii civile care au venit cu idei ce pot imbunatati substantial proiectul nostru. Cum va arata legea care se va discuta in Parlament? Vom stii acest lucru doar dupa ce vom incorpora in proiectul nostru opiniile bucurestenilor interesati de Bucurestiul anului 2020, de zestrea pe care o lasam noii generatii.