PDL nu isi poate permite jumatati de masura

Cred că trebuie să înţelegem cu toţii că PDL a decis în 2009 să meargă pe un drum dificil pentru noi, dar corect pentru România. Singura cale prin care vom avea succes pe acest drum este dacă refuzăm jumătăţile de măsură. Nu este de ajuns să luăm măsuri de reformă şi să stabilizăm economia românească, dacă în acelaşi timp în Parlament facem erori grave, cum a fost  votul în cazul lui Dan Pasat.

Preşedintele a avut ieri dreptate când a reproşat PDL votul din Parlament. În primul rând, pentru semnalul pe care îl transmitem oamenilor: de partid care nu are întotdeauna voinţa de a face lucrurile care sunt necesare şi pe care altfel ni le asumăm. Nu avem luxul de a fi slabi sau de a părea fără forţă, incapabili să punem în practică ceea ce noi am spus că vom face.

Cred că trebuie să privim mesajele de ieri ale Preşedintelui ca pe un semnal de alarmă. Suntem pe cale să ne stricăm munca pe care am făcut-o în ultimul an, când am luat măsuri de reforme nepopulare, care au reuşit însă stabilizarea economiei. Din punctul meu de vedere, PDL are acum oportunitatea unică de a se defini ca singurul partid de dreapta din România – partidul care şi-a asumat o agendă de reformă: în economie, în politică sau în justiţie. Desigur, vor fi voci nemulţumite, presiuni din partea partidelor de stânga sau a liderilor „socialişti”. Dar, când se va trage linie, esenţial este ca nimeni să nu poată să spună că noi am spus una românilor şi am făcut alta.

PDL trebuie să înţeleagă că nu va fi de ajuns să spunem că suntem mai buni sau mai responsabili decât alianţa de stânga. Că „roşii” şi-au protejat corupţii cu proteste în stradă, că fac promisiuni fără acoperire şi vor doar puterea. Românii vor judeca PDL doar raportându-se la ce am făcut noi, nu la ceea ce nu au făcut PSD şi PNL.

Evaluarea românilor va fi simplă. Aleg dreapta, adică PDL, sau aleg stânga, adică USL. Cei care vor să voteze centru-dreapta, vor vedea dacă PDL a avut forţa de a pune în practică ceea ce a promis. Am spus că vom face reforme şi vom moderniza statul, atunci asta trebuie să continuăm să facem. Am spus că vom lupta contra corupţiei şi că nu vor exista excepţii, atunci nu mai trebuie să facem excepţii.

De aceea, obiectivul PDL pentru următorul an este să arate românilor că are forţa de a nu accepta jumătăţile de măsură, că ia deciziile care sunt bune pentru economie şi pentru ţară, nu acelea care pot părea bune pentru partid.

P.S. Nemulţumirea pe care a afişat-o Preşedintele aseară faţă de PDL este justificată. A girat politic pentru noi. Fără Traian Băsescu, singuri împotriva lui Vântu, Voiculescu sau Patriciu, PDL nu ar fi condus România. Suntem, deci, datori să tratăm cu maximă seriozitate semnalul Preşedintelui şi să schimbăm ceva. Nu vreau să dau sentinţe, dar cred că varianta cea mai bună este acum demisia lui Dan Păsat – o variantă mai bună şi pentru deputatul PDL, dar şi pentru partid.