Reabilitarea fatadelor vs. Reabilitarea termica. Asemanari si deosebiri

Am observat că, la nivelul mass media, s-a creat o oarecare confuzie între reabilitarea termică şi reabilitarea faţadelor imobilelor, după intervenţia mea de ieri de la conferinţa Romania Construct Forum. Tocmai de aceea, punctez aici diferenţele dintre cele două programe şi utilitatea fiecăruia dintre ele.

Reabilitarea faţadelor imobilelor este un proiect cu dublu rol. Pe de o parte, estetic. Pe de altă parte, de siguranţă pentru trecători.

Legea nu prevede ca toate clădirile din România trebuie să aibă faţadele reabilitate, ci numai cele în stare avansată de degradare.

Legea nu presupune numai obligaţii, ci şi drepturi sau beneficii. Pentru cei care îşi renovează faţadele imobilelor, există o scutire de 5 ani la plata impozitelor pe casă. În plus, îşi vor recupera jumătate din TVA-ul plătit pentru materialele de construcţie folosite şi lucrările realizate. Pentru cei al căror venit mediu pe cap de familie este mai mic decât salariul mediu net pe economie, primăria va plăti lucrările. Pentru clădirile de patrimoniu, există varianta ca banii să vină fie de la MDRT, fie de la ministerul Culturii.

La Sibiu, cu banii primăriei, dar şi cu banii ministerului Culturii, s-a realizat reabilitarea faţadelor tuturor clădirilor din centru, pentru pregătirea anului în care oraşul a fost capitala culturală a Europei.

În Occident, proprietarii de imobile au în primul rând obligaţii şi apoi drepturi. Printre aceste obligaţii legale se numără şi reabilitarea periodică a faţadelor. Trebuie să înţelegem cu toţii că a avea un lucru în proprietate presupune şi cheltuieli, nu numai beneficii.

Reabilitarea termică a blocurilor presupune limitarea transferului de căldură între interiorul şi exteriorul clădirilor şi creşterea confortului termic.

Una peste alta, cele două tipuri de reabilitare sunt complementare şi joacă un rol extrem de important în mărirea calităţii vieţii în România. Amândouă sunt inspirate de alte asemenea programe din ţări europene care se confruntă sau s-au confruntat cu probleme similare. Eu le consider extrem de importante în strategia MDRT pentru anii ce urmează.