Despre pescuit in ape tulburi si remaniere

Am observat în aceste zile o mare preocupare pentru discuţii, pentru false piste de dezbatere publică şi în general o preocupare pentru amplificarea unor subiecte care sunt departe de preocupările românilor și de problemele din acest moment.

Zilele astea vorbim despre remaniere…este ultimul subiect de aprige discuții într-o anumită parte a presei. Vorbim despre remaniere în loc să explicăm măsurile de reducere a cheltuielilor din sectorul public sau să vorbim despre măsurile active de redresare economică pentru utilizarea fondurilor europene și pentru crearea de locuri de muncă. Adică exact de ceea ce are importanță pentru români.

Nu este acum momentul pentru discuții despre remaniere.

Acum PDL trebuie să discute şi să explice de ce măsurile de austeritate sunt necesare şi cum s-a ajuns aici. Este dator şi este obligat la aceste explicații faţă de români!

Este nevoie ca PDL să explice clar că reducerile de pensii și salarii din acest moment, deși dureroase pentru români,  reprezintă varianta cea mai puțin rea, care asigură cele mai bune șanse pentru redresarea economiei. În condițiile în care mărirea taxelor ar fi sufocat mediul privat care este motorul redresării economice și care este și așa slăbit după criză – blocând astfel, orice posibilitate de redresare.

PDL ar trebui să spună clar, că deși își asumă responsabilitatea, alături de toată clasa politică, pentru problemele structurale ale economiei, dezastrul din acest moment este mai ales consecinţa dezmățului bugetar din anii 2007-2008.

Atunci, în vesnica guvernare PNL susţinută pe şest din Parlament de PSD, s-au dat peste 20 de ordonanțe de urgență pentru măriri de salarii, românii fiind amăgiţi cu iluzia unor venituri fără acoperire economică. Inepţiile economice şi plata pe care guvernul Tăriceanu a dat-o PSD pentru sprijinul parlamentar, au dus la situaţia dramatică în care după ani de zile de creştere economică, România  a intrat în plină criză cu bugetul golit, PNL şi PSD irosind pe pomeni şi ciubucuri electorale 3 mld de euro, bani de investiţii.

Măsurile de austeritate sunt într-adevăr măsuri dificile, mai ales pentru o ţară în care veniturile sunt mici, însă dacă ne uităm în jur vedem că toată economia UE – care este principalul nostru partener comercial – se cutremură, iar România nu putea scăpa neafectată. Grecia se confruntă cu criză enormă, Spania cere finanţare pe pieţele externe şi nu o primeşte, lângă noi, Ungaria anunţă probleme economice comparabile cu ale Greciei.

Asta este realitatea, de care nu se poate face abstracție și pe care românii trebuie să o cunoască.

PS: Mi-ar fi placut ca în loc sa se vorbeasca de politică, să se vorbească şi de lucrurile bune care se întamplă – cum ar fi cei 500 de milioane de euro, bani europeni din Programul Operațional Regional al ministerului Dezvoltării pentru proiecte de investiții deja aprobate în acest an. Pentru că ceea ce nu spune nimeni este că avem nevoie de încredere în mersul economiei, în aceeași măsură în care avem nevoie de prudență și măsuri ferme.

Dar aceste lucruri nu se spun pentru că mogulilor le convin apele tulburi, au nevoie să existe neîncredere, pentru că pescuitul în ape tulburi este rezervorul lor de bani.