SPORTUL ROMANESC ARE NEVOIE DE SALI POLIVALENTE

Noua conducere promitea de curând că va dezlipi de pe Realitatea Tv eticheta Sorin Ovidiu Vântu – patronul care le dicta jurnaliştilor acontaţi pe cine, când şi cum să atace. Începutul este, evident, prost. De două luni, parcă se întrec în a-şi arăta lipsa de profesionalism. Nu se simte absolut nicio schimbare în bine.

Seara trecută, am avut parte de o nouă doză de manipulare şi cinism. Nici mai mult, nici mai puţin, se spunea că, din cauza unui program naţional de construcţie de săli polivalente, Guvernul ar fi decis să reducă perioada concediului post-natal. Şi asta fără ca jurnaliştii Realităţii să se informeze, fără să citească proiectul de Hotărâre de Guvern sau sursele de finanţare pentru respectivul proiect, dovedind lipsa oricărei deontologii profesionale.

Programul construcţiei de săli polivalente este doar un proiect. Nu este aprobat, deci, nu are cum să fie bugetat.  Se află la nivel volitiv – ne-am dori să găsim banii necesari pentru punerea lui în practică. Ei nu există acum în Bugetul de stat pentru 2011.

Proiectul este rezultatul direct al discuţiilor pe care le-am avut cu mai mulţi şefi de federaţii sportive din România, care au pledat pentru construirea acestor săli polivalente. Mi-au declarat ani de zile au căutat un reprezentant al Guvernului cu care să discute această problemă.

Îmi spuneau că România nu este capabilă să organizeze nicio competiţie sportivă europeană la nivel de echipe. Şi este păcat că lucrurile stau aşa într-o ţară în care rezultatele sportive reprezintă puţinele succese ale României în exterior. În perioada aceasta se desfăşoară Campionatul European de handbal feminin din Danemarca şi Norvegia şi vedem acolo exemple foarte bune de infrastructură pe care România ar trebui să le copieze.

Parteneriatele Public-Private sunt şansa acestui program. Dacă nu vom reuşi să găsim parteneri economici care să vină alături de noi, atunci aceste săli polivalente nu vor putea fi construite. Şi încă o dată o spun: pentru sportul românesc, ar fi mare păcat.

Aceleaşi personaje despre care am tot obosit să vorbesc pun placa bugetului mare pe care l-ar avea MDRT. Spun că bugetul ministerului pe care-l conduc creşte în 2011 faţă de 2010, dar ei se raportează la execuţia bugetară doar pentru primele 11 luni ale anului acesta. De fapt, bugetul din 2011 este mai mic decât cel din 2010. La fel cum cel din 2010 este cu mult mai mic decât cel din anul precedent. MDRT a avut în 2010 un buget cu 43% mai mic decât în 2009, când ministerul era condus de altcineva. Şi în condiţiile acestea, a trebuit să plătim o bună parte pentru datoriile de anul trecut. Faţă de obiectivele acestui minister, banii alocaţi din Bugetul de stat nu acoperă nici pe departe necesarul nostru de cheltuieli.

Eu m-aş bucura să am un buget mai mare. Pentru că asta ar însemna mai multe investiţii şi o funcţionare mai bună a economiei. Un pas mai aproape pentru ieşirea din criză. Din păcate însă nu se poate şi trebuie să găsim alte surse de finanţare. Care pot fi fondurile europene, unde am făcut mari progrese în 2010, şi PPP-urile.

La final, îmi exprim convingerea că sportul românesc are nevoie de programul de construcţie de săli polivalente. Cu siguranţă însă nu are nevoie de atacuri precum cel de ieri.