Sansa modernizarii infrastructurii Romaniei: fondurile europene

Astăzi, am fost la Roman şi am semnat două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional. Cele două contracte vizează reabilitarea zonei centrale a oraşului şi creşterea siguranţei în municipiul Roman. Împreună, cele două contracte de finanţare însumează aproape 6,5 milioane de euro.

Se apropie deja sfârşitul lui 2010 şi este timpul unor bilanţuri. Săptămâna trecută, la Sânnicolau Mare, am depăşit borna celor 3 miliarde de euro fonduri europene. M-am ţinut astfel de cuvânt faţă de ce am promis la începutul mandatului de ministru al Dezvoltării.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a orientat către această sursă de finanţare tocmai pentru că bugetul propriu din anul 2010 a fost cu aproape 43% mai mic decât în 2009.

Nu vreau să exagerez, dar aproape fiecare localitate din România are şansa să se dezvolte prin proiecte europene. Sunt multe localităţi care au atras bugetul lor de investiţii pe mai mulţi ani printr-un singur contract. Altfel, niciodată nu ar fi avut banii necesari.

Mai mult decât dezvoltarea infrastructurii, proiectele cu fonduri europene înseamnă locuri de muncă, salarii plătite, profituri încasate de firme şi, într-un final, impozite şi taxe către stat. Este cea mai bună şi sigură afacere pe care o poate face România acum.

Semnarea contractelor de finanţare nu echivalează cu executarea lucrărilor şi primirea banilor. Greul abia acum începe. Peste tot pe unde am fost le-am atras atenţia primarilor că trebuie să se şi ţină de contractele pe care le-au semnat şi că vor primi banii doar dacă vor respecta proiectele iniţiale. De-acum totul depinde de ei.

Dorinţa mea este să încheiem contractarea pentru POR, în total 4,3 miliarde de euro, în prima jumătate a anului 2011. Pentru ca apoi să ne concentrăm pe sprijinirea beneficiarilor în implementarea proiectelor. În acest sens, chiar am luat o decizie foarte importantă: introducerea caietelor de sarcini tip, cu prevederi unice, respectând cadrul legal. Astfel se vor evita situaţiile în care autorităţile publice locale favorizează anumite firme prin modul de întocmire al caietelor de sarcini şi va scădea numărul contestaţiilor. Implicit, va creşte ritmul implementării proiectelor. Sper că nu vor mai exista firme fantome care să câştige licitaţii, să nu termine lucrările, să le abandoneze sau să ceară adiţionale la aceste contracte pentru orice motiv.