13 septembrie: raspunsuri

Am avut parte de un week-end destul de plin şi încărcat de acţiuni de partid. Am participat şi la întâlnirea de la Drobeta Turnu-Severin cu aleşii noştri locali. Le-am vorbit despre nevoia de a urgenta lucrările corespunzătoare proiectelor cu fonduri europene. Una dintre problemele principale în acest moment este atragerea efectivă a banilor, pentru că lucrările sunt întârziate din varii motive.

Am fost şi la Baia de Aramă pentru a-l susţine pe candidatul nostru la primărie, care are şanse destul de bune. Mai important însă, am vorbit cu locuitorii oraşului. Cred că s-au adunat  peste 2.000 de oameni. M-a surprins plăcut deschiderea lor, mai ales că sunt unul dintre miniştrii cu o presă dintre cele mai defavorabile. Oamenii ascultă ce avem de spus, chiar dacă facem parte din Guvern. Singura condiţie este să le spui cinstit ce se întâmplă. Nu e bună nici cosmetizarea realităţii, dar nici dramatizarea situaţiei în care ne aflăm. Trebuie să le spui clar ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut, dar şi să asculţi ce au de spus, chiar dacă uneori nu-ţi place ce ţi se răspunde.

Legătura politicianului cu cetăţeanul nu trebuie întreruptă de actul guvernamental. Din contră, ea trebuie să devină mai profundă. Feed-back-ul din partea oamenilor trebuie să fie mai important decât analizele şi campaniile de imagine.

Pentru că văd că acesta este aspectul cel mai mediatizat de către presă, am intrat şi în horă. Oamenii m-au primit în rândul lor şi mi-au arătat mai multă simpatie şi apropiere decât m-aş fi aşteptat. M-am simţit foarte bine printre ei şi o să revin cu dragă inimă la Baia de Aramă.

Pentru că nu am mai răspuns de mult comentariilor voastre, fac asta astăzi.

Rasputin, sunt ministrul care a iniţiat elaborarea standardelor de cost pentru toate lucrările publice. Nu e normal ca două şcoli asemănătoare să necesite pentru construcţie sume total diferite de bani. De altfel, la MDRT sunt implementate deja standardele de cost. La fel, am decis introducerea limitării actelor adiţionale la contractele cu statul. Regula este ca banii plătiţi să nu fie suplimentaţi cu mai mult de 10% din valoarea iniţială a contractului.

Cmoro, nu trebuie să-ţi faci griji cu privirea la alocarea discreţionară a banilor de către MDRTcătre aleşii locali ai PDL. Până acum, s-au dat bani pentru toate partidele. Spre exemplu, joi, ziua următoare vizitei de la Târgovişte, am fost la Brăila, unde preşedintele Consiliului Judeţean este reprezentantul PSD Bunea Stancu. Acolo am inaugurat drumul judeţean Viziru – Cuza-Vodă – Mihai Bravu. La Topoloveni, localitate unde am mers săptămâna trecută, primar este tot un social-democrat. Cred că este mare diferenţa între felul în care am înţeles eu să ajut administraţiile locale şi ceea ce s-a întâmplat în acest minister în guvernarea Tăriceanu, atunci când ne aflam pe locul trei ca fonduri alocate, deşi numărul primarilor noştri era mult mai mare.

Bibliotecaru, poţi sta liniştit în ceea ce priveşte proiectul legislativ ca ziarele şi online-ul să fie verificate de CNA. PDL nu susţine acest demers al deputatului Silviu Prigoană. Eu, personal, nici nu cred în utilitatea unui asemenea demers. Acest blog are parte de moderare şi nu cred că ai văzut până acum să se cenzureze comentariile critice. Sigur, atât timp cât nu sunt injurioase.

Ion Adrian, cred în continuare în ideea separării politicii de afacerile cu statul. Din punctul meu de vedere, este absolut esenţial în procesul de recredibilizare a partidului. Nu putem merge înainte, nici ca partid şi nici ca Guvern, cu speculaţiile unei părţi a presei vizibil ostile care vorbeşte despre diversele conflicte de interese pe care le-ar avea unii reprezentanţi ai PDL.

Bogdan, reîmpărţirea administrativă a României poate avea loc după 2013. Cea mai bună variantă, o spun din postura de ministru al Dezvoltării, este împărţirea pe regiuni de dezvoltare.

Iulian, voi face tot posibilul ca situaţia cartierul Henri Coandă să fie rezolvată. Problema este deocamdată în zona administraţiei locale. Se pare că, la momentul iniţial, Primăria Sectorului 1 ar fi trebuit să se ocupe de utilităţi şi de infrastructură. Acum, problema a fost transferată la Primăria Generală. În cel mai scurt timp voi face chiar o întâlnire la care să prezint soluţiile pe care le avem la îndemână.

Dora, eu chiar cred în parteneriatele public-private pentru construcţia de locuinţe ieftine pentru tineri. Sper ca, în cel mai scurt timp, să pornim mai multe astfel de parteneriate prin ANL. Până una-alta, există un exemplu de parteneriat cu un ONG, Habitat for Humanity, la Dorohoi, unde se construiesc case pentru sinistraţi.

Vreau să salut, pe această cale, şi reînfiinţarea liniilor preorăşeneşti ale RATB (406, 422, 408, 428 şi 460). Propunerea a aparţinut consilierilor PDL din CGMB şi e foarte bine că s-a concretizat.

La sfârşit,  profit de ocazie ca să le urez succes în noul an şcolar atât elevilor, cât şi profesorilor.