29 septembrie: Contracte de peste 122 de milioane de lei pentru judetul Arad

De dimineaţă am mers la Arad, acolo unde am semnat cu reprezentanţii administraţiilor locale cinci contracte însumând peste 122 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional. Încet, încet, cred că POR se dovedeşte a fi programul de atragere de fonduri europene cel mai funcţional din România. Şi asta şi cu ajutorul administraţiilor locale, care înţeleg importanţa atragerii de bani europeni.

În medie, trei zile pe săptămână sunt plecată în ţară pentru semnarea acestor contracte. Sunt cazuri în care merg în localităţi din colţuri opuse ale ţării într-o singură zi. Alba Iulia şi Suceava, într-o zi, Constanţa şi Râmnicu Vâlcea, în altă zi. Şi asta pentru a da doar două exemple.

Ministerul pe care-l conduc are investiţii şi contracte în derulare aproape în fiecare localitate din această ţară. Spre deosebire de alte ministere, nu dispune însă de un elicopter care să asigure transportul dintr-o parte în alta. Ştiu pe propria-mi piele cum este să circuli pe şoselele României.

Evident, deplasarea se face foarte greoi în astfel de momente. Spre exemplu, astăzi, de la Arad, trebuie să merg la Şedinţa de Guvern. Aşa că, pe lângă maşină şi avion de linie, uneori mai folosesc şi elicopterul. Pe care mi-l plătesc chiar eu, pentru a satisface curiozitatea unora din presă. De altfel, nici maşina pe care o folosesc nu este de la minister. Şi asta pentru a nu lăsa loc de speculaţii inutile.

Se găsesc mereu clevetitori, care, în loc să aprecieze munca de teren pe care o fac (şi care este destul de obositoare), sunt degrabă aruncători de fumigene de presă. În loc să se vorbească despre contractele pe care le semnăm şi de utilitatea lor pentru comunitate, cum o să îmbunătăţească infrastructura dintr-o localitate sau alta, se vorbeşte despre faptul că m-am deplasat cu elicopterul la faţa locului.

Sigur, aş putea să stau la birou, la Bucureşti, să beau cafea şi să citesc rapoarte despre ce se întâmplă cu activitatea ministerului. Mi-ar fi infinit mai uşor. Prefer să fiu la faţa locului, să vorbesc cu oamenii, să văd cum merg lucrurile şi să încerc să ajut.