Abuzul USL, justificat prin minciună

USL minte, încercând astfel să acopere abuzurile pe care le comite în aceste zile. Am auzit argumentul ridicol că modificările făcute la Legea Referendumului de către Guvernul Ponta prin Ordonanţă de Urgenţă sunt justificate pentru că nu fac altceva decât să întoarcă o situaţie valabilă înainte ca PDL să modifice aceeaşi lege în aprilie, acest an! În realitate, lucrurile stau aşa:

1. Legea Referendumului nr. 3/2000 prevedea iniţial că orice referendum este valabil dacă la vot se prezintă jumătate plus unu dintre cei înscrişi pe listele electorale (art. 5, alin. 2) şi că Preşedintele este demis dacă votează pentru demitere jumătate plus unu dintre cei care se prezintă la vot (art. 10).

2. Tăriceanu a modificat această lege în 2007 special pentru a uşura demiterea Preşedintelui, tot în cursul unei proceduri de suspendare, prevăzând ca Preşedintele să poată fi demis cu jumătate plus unu dintre cei care vin la vot, dar indiferent câţi se prezintă.

3. În aprilie 2012, la iniţiativa PDL, s-a aprobat în Parlament revenirea la forma iniţială a legii (cea din 2000). Adică Preşedintele este demis dacă pentru demitere votează jumătate plus unu dintre cei care se prezintă la vot, DAR numărul acestora TREBUIE să fie minimum jumătate plus unu dintre cei înscrişi pe listele electorale pentru ca Referendumul să fie validat.

4. USL încearcă acum să aducă Legea la forma din timpul lui Tăriceanu, pentru că vrea acelaşi lucru: să creeze condiţii pentru o demitere cât mai uşoară a Preşedintelui. Pentru asta a încălcat şi Constituţia, legiferând prin Ordonanţă de Urgenţă într-un domeniu interzis Guvernului şi comite astfel un abuz, schimbând regula în timp ce procesul de suspendare a început. Se creează o situaţie discriminatorie pentru Preşedinte, atât timp cât orice ales, spre exemplu un primar de comună, poate fi demis la referendum doar cu jumătate plus unu din numărul celor înscrişi pe listă, iar Preşedintele ţării, cel mai legitim ales, poate fi demis cu doar jumătate plus unu dintre cei care vin la vot! Adică dacă vin 5 persoane şi 3 votează pentru, Preşedintele este demis.