Pentru că am primit foarte multe întrebări legate de proiectele ministerului pentru punerea în vânzare a locuinţelor ANL, reiau câteva precizări pe care le-am făcut în această săptămână.
Voi propune, în prima şedinţă de Guvern, un proiect de modificare a legii ANL pentru înlesnirea posibilităţii de achiziţionare a unei case ANL.
Modificările au în vedere reducerea perioadei obligatorii de închiriere, care condiţiona achiziţia locuinţei, de la 3 ani cât este acum, la 1 an. În al doilea rând, eliminarea restricţiilor din acest moment, legate de salariu, pentru cumpărare locuinţei şi posibilitatea achiziţionării locuinţelor ANL prin programul „Prima Casă”, astfel încât cei care vor o locuinţă să poată apela la creditul garantat de stat.
Este o măsură care îi vizează în primul rând pe tineri, pe cei care şi-au întemeiat de curând o familie şi care sunt la început de drum.
Cred că, dacă le luăm acestor tineri de pe umeri, povara costului unei case, pot să privească înainte cu mai multă încredere. Vor fi mai liberi să se concentreze pe ceea ce vor să facă în viaţă, având minimul de siguranţă personală şi libertate de mişcare pe care le-o dă „casa lor”. Aşa cred că vor fi mai puţin tentaţi să plece în ţări „mai calde”, în care cel puţin momentan, există posibilităţi mai generoase.
Din punctul meu de vedere, trebuie să folosim la maxim politica publică vizând locuinţele de stat, ca pe un instrument de susţinere a resursei umane de care dispunem ca ţară: tineri profesionişti, medici şi învăţători, de la oraş sau din mediul rural.
Este o investiţie şi un proiect obligatoriu pentru orice stat, la care noi, oamenii politici trebuie să privim cu atenţie.