Cazinoul din Constanţa, aproape să ajungă pe mâna samsarilor imobiliari

Aşa cum intuiam zilele trecute, actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului nu vrea să reabiliteze Cazinoul din Constanţa, ci îl dă înapoi lui Mazăre să facă orice vrea cu el. Primarul îşi poate pune în sfârşit în practică planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor săi care văd în clădirea monument istoric o mare afacere. Vă reamintesc că, în septembrie anul trecut, am solicitat preluarea Cazinoului la MDRT pentru a fi renovat, urmând să îl predăm ulterior în administrarea Primăriei Constanţa, cu obligaţia acesteia de a-l păstra în circuitul public, la dispoziţia constănţenilor, dar şi a turiştilor.

Am iniţiat imediat procedurile de contractare a constructorului. În noiembrie anul trecut, s-a finalizat proiectul tehnic (partea cea mai grea a procedurii), în decembrie, banii au fost prinşi în bugetul MDRT, pentru ca apoi să se realizeze şi caietul de sarcini. Tipic românesc, acesta din urmă a fost însă contestat, el fiind refăcut până la încheierea mandatului Guvernului Ungureanu. Odată cu venirea Guvernului USL proiectul a fost abandonat, scopul acum evident al noului ministru fiind de a-l da înapoi lui Mazăre.

În toată această poveste, merită subliniată ipocrizia de care dau dovadă noii şefi de la MDRT. Pentru că acest subiect a mai apărut în presă, în urmă cu două săptămâni, un secretar de stat asigura faptul că nu se doreşte întoarcerea Cazinoului către municipalitatea din Constanţa. Cât despre organizarea licitaţiei, în condiţiile în care caietul de sarcini era gata, spunea că nu a existat „fizic timp” pentru organizare (după mai bine de patru luni de când noul ministru a ajuns în funcţie). Concluzia mea este că lucrurile fie aşa stau şi asta înseamnă că sunt apogeul incompetenţei administrative, fie au minţit şi, de fapt, scopul lor a fost permanent să lase Cazinoul lui Mazăre. Dacă ne uităm la faptul că, la rectificarea bugetară, s-au tăiat 90% din fondurile alocate lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric, este clar că varianta a doua este cea adevărată şi că, în realitate, nici nu şi-au propus vreodată să finalizeze proiectul.

Cât priveşte teoria economică a Primarului Constanţei privind nerentabilitatea investirii a 10 milioane de euro de către stat în acest proiect, este evident că încearcă să acopere interesul personal de a vinde clădirea. Deoarece şi în condiţiile în care ar concesiona unui privat administrarea Cazinoului, în primul rând că suma menţionată ca redevenţă, 100.000 de euro pe an, este derizorie şi este posibilă doar în condiţiile în care primarul ar lua diferenţa până la un preţ corect. Doi, dincolo de redevenţa primită, clădirea rămâne în proprietatea statului şi în patrimoniul naţional, întotdeauna la dispoziţia cetăţenilor şi turiştilor de pretutindeni. După Mazăre, ar trebui să ne vindem şi cultura şi istoria, că doar nu produc bani!

Pentru mine, Cazinoul din Constanţa este un proiect de suflet. Un monument cu valorare istorică şi culturală atât de mare trebuie neapărat integrat în circuitul turistic. Degradarea continuă şi intenţionată a acestei clădiri este o pată pe obrazul administraţiei locale şi trebuie oprită.

Sigur că mi-aş fi dorit ca acest lucru să se realizeze din fonduri europene, numai că primarul nu a catadicsit să aplice nici pe Axa 5.1 a Programului Operaţional Regional, acolo unde sunt bani special pentru astfel de lucrări, nici pe Axa 1, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, unde Constanţa avea la dispoziţie 93 de milioane de euro. Şi nu o va face nici acum, pentru simplul motiv că  nu este interesat de această clădire pentru valorificarea potenţialului turistic, Cazinoul fiind pentru el un simplu activ imobiliar. În plus, cu banii europeni, aranjamentele se pot face mai greu. Şi pentru asta poate să-l întrebe pe colegul de drumeţii în Brazilia, preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea.

Fac un apel către constănţeni, către cei care militează pentru păstrarea patrimoniului naţional, către toţi oamenii de bună credinţă care înteleg importanţa exstenţei acestui monument istoric la malul mării, să nu permită vânzarea Cazinoului din Constanţa pe doi bani vreunui samsar imobiliar, care vede în această clădire doar un posibil generator de profit (aşa cum s-a mai întâmplat în trecut cu investitorii aduşi de Mazăre), nu şi valoarea culturală şi turistică.