Cazinoul din Constanta va fi renovat fie ca vrea sau nu primarul Mazare. Lui ii ramane sa se ocupe de vraja marii

Cazinoul din Constanţa este o pată veche pe obrazul administraţiei locale de acolo. Încă dinainte de a prelua eu funcţia de ministru al Turismul, señor Mazăre ţipă că autorităţile statului nu-l ajută în problema Cazinoului. Când l-am auzit în urmă cu două săptămâni vorbind despre faptul că ministerul Culturii sau MDRT ar trebui să preia Cazinoul, am luat în calcul că primarul Constanţei ar putea fi chiar serios şi se adresează instituţiilor statului pentru ajutor. Eu am spus în repetate rânduri: nu mă interesează culoarea politică a administraţiei locale care cere ajutor, ci proiectul cu care vine. Care este obiectivul, care este finalitatea.

Fiind vorba de una dintre clădirile monument-istoric ale Constanţei, chiar de un simbol important al litoralului românesc, am decis ca MDRT să se ocupe de renovarea Cazinoului. Mai mult, pentru că scopul ministerului este de a încuraja turismul, am stabilit ca această clădire să rămână în sarcina administraţiei locale. Noi o reparăm şi ea rămâne constănţenilor, turiştilor, dar şi în gestionarea Primăriei Constanţa. Singura condiţie pe care noi am pus-o a fost aceea de a se păstra destinaţia Cazinoului ca obiectiv turistic, să nu poată fi înstrăinat cum vrea señorul, cui vrea señorul, unei firme prietene, asa cum ne-a obișnuit. Nu văd de ce ar refuza oferta ministerului.

Aud însă că acum marele surfist cheguevarist (cum vine asta, numai el poate să ne explice) al României este nemulţumit. Două sunt motivaţiile principale ale furiei primarului Constanţei. Pe de o parte, că, în condiţiile date, nu mai poate el face ce vrea cu Cazinoul, nu mai dă Cazinoul băieţilor lui din imobiliare. Pe de altă parte, pentru că aşa demonstrăm ca administraţia centrală, ministerul ăsta de care tot se chinuie el să facă mişto face mai multe lucruri pentru Constanţa decât „brazilianul”.

Când Radu Mazăre a cerut ca ministerul Culturii sau ministerul Turismului să preia Cazinoul, a făcut-o pentru că el îşi imagina că sunt pesediştii lui la guvernare, care niciodată nu fac nimic. Credea, probabil, că noi nu o să mişcăm niciun deget, putea apoi să se victimizeze şi eventual să plaseze Cazinoul unui apropiat care să facă orice vrea cu el. Iată că planul îi este dejucat şi de aici nemulţumirea dansatorului de samba.

Dacă primarul Constanţei ar fi vrut cu adevărat să renoveze Cazinoul, ar fi putut-o face lejer. Totuşi, administrează unul dintre cele mai mari oraşe din România, unde se află şi un port, iar bugetul este cât se poate de consistent. Nu vorbim aici de o investiţie care să ia 70% din bugetul municipalităţii.

Mai mult, ar fi putut apela la fonduri europene. În Bucureşti, sunt clădiri care sunt reabilitate prin fonduri europene. Chiar Arcul de Triumf va trece printr-un asemenea proces care nu costă aproape nimic municipalitatea. Dar lui Mazăre nu-i place cu fonduri europene – acolo e cu control, cu verificări, nu prea merge cu şmecheriile cu care s-a obişnuit. De altfel, extrem de priceputul primar nu a fost în stare să atragă fonduri europene decât pentru o parcare în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. În condițiile în care are la dispoziție 91 de milioane de euro doar pentru Constanţa, prin Axa 1 a POR, dedicată dezvoltării orașelor. Dacă era interesat de reabilitarea Cazinoului, putea să facă un proiect pe fonduri europene, fie pe Axa1, fie pe programul de reabilitare de clădiri monumente istorice, de pe Axa 5.1 a POR. Nu a fost în stare să folosească bani europeni, nici bani din buget pentru Cazino nu a vrut să dea, a vrut să îl „aranjeze” cu gaşca din jurul lui cu care controlează mai toate afacerile importante din Constanta.

În primăvară, când i-am atras atenţia asupra faptului că nu a accesat fonduri europene, a spus că nu primeşte el lecţii de la mine. Dar de atunci şi până acum nu a mişcat un deget în acest sens. Semn că singurele legături ale lui Mazăre cu turismul sunt viaţa de noapte, cu mirajele ei, construcţiile ridicate pe plaja din Mamaia, adică „vraja mării” pe care o tot practică de când a devenit primar.

Cred că señor Mazăre trebuie să le spună constănţenilor că oraşul lor riscă să piardă într-o lună banii europeni dacă nu vine cu proiecte. Pentru că banii îi vor fi luaţi şi daţi celor care demonstrează responsabilitate şi reuşesc să atragă fonduri europene. Este timpul să lase puţin Brazilia şi să se ocupe de oraș.

La sfârşit, garantez încă o dată că ministerul se va implica în renovarea Cazinoului, fie că-i place, fie că nu-i place primarului de acolo. Clădirea are o prea mare importanţă pentru a putea fi lăsată în continuare în paragină. Anul trecut a împlinit 100 de ani existenţă în forma actuală, după ce înainte mai existase o clădire de lemn pe acelaşi amplasament şi cam cu aceeaşi destinaţie. E una dintre puţinele astfel de clădiri Art Nouveau care se mai păstrează în România şi tocmai de aici importanţa. A mai trecut prin două procese de renovare – unul în 1937 şi 1986. Iar MDRT îşi propune să facă ceea ce nu s-a mai făcut după ’89.

De altfel, la nivel naţional, avem o campanie extrem de importantă de reabilitarea a clădirilor monument istoric cu fonduri europene sau prin bugetul ministerului. În Bucureşti, am început cu Casa Cesianu, cunoscută şi drept Casino Victoria, şi Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”. Urmează Arcul de Triumf, dar şi alte proiecte, în Capitală fiind nu mai puţin de 2627 de clădiri care au nevoie de restaurare.