Ce inseamna decizia lui Sorin Oprescu de a se inregimenta in USL

  1. Sorin Oprescu nu este independent! Sorin Oprescu este un oportunist! În 2008, actualul Primar General a candidat prezentându-se bucureştenilor drept o victimă a maşinaţiunilor politice din PSD, drept un om căruia colegii de atunci de partid i-au refuzat candidatura, blocându-i-o apoi la tribunal. Şi, pe un fond puternic emoţional, a câştigat. În 2009, a candidat la prezidenţiale prezentându-se ca acelaşi luptător împotriva sistemului politic. Ei bine, la nici doi ani ani distanţă, Sorin Oprescu decide să candideze sub sigla USL, renunţând la orice impresie de independenţă faţă de politic. E, de fapt, o întoarcere a fiului rătăcitor lângă tatăl spiritual, Ion Iliescu.
  2. Sorin Oprescu a devenit agent electoral al USL! De ieri începând, declaraţiile şi acţiunile lui Sorin Oprescu nu mai pot fi privite decât în cheie electorală. Primarul General şi-a ales o tabără, a spus clar alături de cine va merge în alegerile locale de anul viitor. Din punct de vedere politic, Sorin Oprescu a devenit de ieri oficial adversarul PDL Bucureşti. Nu mai poate să se prezinte ca echidistant şi independent.
  3. Sorin Oprescu va pierde alegerile de anul viitor tocmai din cauza înscrierii în USL! În 2008, Oprescu a câştigat prezentându-se ca independent. Mai mult, ca victimă a socialiştilor, partid din care a ieşit pe uşa din dos. Acum, Sorin Oprescu se reîntoarce în rândul stângii nereformate. Niciodată în istorie, stânga nu a obţinut Primăria Generală a Capitalei cu un candidat asumat ca atare. Bucureştenii sunt oameni de dreapta şi îl vor respinge pe Sorin Oprescu, pentru că este candidatul Alianţei Socialiste.
  4. USL-ului îi este frică de bucureşteni! Victor Ponta şi Crin Antonescu ştiu că bucureştenii nu iubesc socialiştii. Ştiu că, orice candidat ar fi propus pentru Primăria Generală, acesta ar fi pierdut. Tocmai de aceea au preferat să-i îndeplinească toate dorinţele lui Oprescu (şi s-a negociat la sânge pentru posturile de consilieri generali şi candidaţi la sectoare), pentru ca acesta să fie candidatul lor la alegerile din 2012.
  5. Voiculescu nu le va mai da gratis Antenele celor din USL! După refuzul lui Ponta şi Antonescu de a accepta candidatura lui Piedone la Primăria Generală şi, practic, forţarea unei candidaturi independente a propriului partid la locale (poate chiar şi la parlamentare), se aude prin târg că Voiculescu s-ar fi supărat foarte tare şi ar fi promis că va avea el „ac de cojocul” lui Ponta. De-acum încolo, mă aştept să-i văd şi pe liderii USL tocaţi pe Antene. De asemenea, şi pe Sorin Oprescu, tocmai pentru a-l sălta pe primarul Sectorului 4.
  6. USL are o singură doctrină: ura faţă de Traian Băsescu! Am văzut încă o dată, cu ocazia desemnării candidatului pentru Primăria Generală, că în interiorul USL nu există înţelegere, că partidele nu sunt capabile să conlucreze, că pesediştii nu-i plac pe liberali, că liberalilor nu le plac concesiile făcute faţă de PC şi că acestora din urmă nu le ajunge niciodată cât li se oferă. USL nu este o alternativă politică reală. Este o construcţie politică fără orizont, apărută doar din ura viscerală şi maladivă faţă de Traian Băsescu a celor trei: Voiculescu, Ponta şi Antonescu.
  7. Organizaţiile PSD şi PNL de Bucureşti au fost desfiinţate! Decizia susţinerii candidaturii lui Sorin Oprescu pentru Primăria Generală a fost luată discreţionar de către Victor Ponta şi Crin Antonescu. Aceştia nu au consultat filialele de Bucureşti şi nu au respectat dorinţa acestora de a avea un candidat propriu. Andrei Chiliman şi Marian Vanghelie mai sunt şefi ai celor două organizaţii doar cu numele. Deja deciziile se iau numai la nivelul celor doi: Antonescu şi Ponta.
  8. În PNL, nu mai este loc decât pentru Antonescu! Partidul Naţional Liberal nu mai există ca structură democratică, există doar bunul plac al lui Crin Antonescu. Şi, cu ocazia desemnării candidaturii lui Sorin Oprescu, am putut vedea că Antonescu îşi asumă singur toate deciziile. Oameni care l-au susţinut pentru şefia partidului (Ludovic Orban şi Andrei Chiliman) nu mai sunt acum ascultaţi. Lucru valabil nu numai pentru Bucureşti, dar şi în teritoriu: situaţia de la Prahova cu Teodor Meleşcanu sau contrele cu Dinu Patriciu şi Călin Popescu-Tăriceanu sunt alte exemple ale limitării libertăţii de exprimare şi de decizie în PNL.
  9. Bătălia electorală de la Bucureşti de anul viitor va fi extrem de strânsă! Alegerile pentru Primăria Generală vor fi extrem de spectaculoase. Practic, decizia de ieri a aruncat în aer USL-ul la Bucureşti şi va genera inflaţie de candidaţi pentru anul viitor:candidatul PDL, primarul în funcţie, primarul Sectorului 2 din partea UNPR, candidatul Partidului Poporului (poate Dan Diaconescu), primarul Sectorului 4 din partea PC, posibil primarul Sectorului 5 ca independent. Bătălia va fi foarte strânsă şi şansele lui Oprescu nu sunt atât de mari pe cât par, pentru că toţi ceilalţi candidaţi îl vor avea pe el ca ţintă principală. Cred că, în perioada următoare, vor începe să apară din ce în ce mai multe informaţii referitoare la matrapazlâcurile lui Oprescu la Primăria Capitalei.

PS. Astăzi se împlinesc 552 de ani de la atestarea istorică a Bucureştiului. Profit şi eu de această ocazie pentru a le transmite bucureştenilor un sincer „La mulţi ani!” Le doresc să se bucure de oraşul pe care îl iubesc şi pe care îl consideră acasă.