CU CAPUL SUS

Traiesc un moment de satisfactie, de bucurie imensa vazand efectul Kosovo asupra fiecaruia dintre noi. Se intampla un lucru pe care l-am asteptat de mult, pe care ni l-am dorit si a carui lipsa ne-a marcat istoria recenta. Romanii isi regasesc demnitatea. Au fost nenumarate momente in care singuri am deplans obedienta fata de o mare putere ori de alta, protestand fara sansa impotriva resemnarii care parea ca  a cuprins iremediabil acest popor. Gandindu-ma la usurinta cu care ne-am insusit sensul proverbului “Capul plecat sabia nu-l taie”, am inteles ca nu este vorba despre ceva ce defineste spiritul acestui neam. Este nesansa de a nu fi avut conducatorii potriviti. Un popor caruia i-a fost strivita demnitatea, caruia i s-a inoculat permanent ideea ca este prea mic pentru avea propriul loc in randul popoarelor lumii, un stat care trebuia sa tina cont de interesele marilor puteri fara sa aiba pretentia de a-si defini un interes propriu national. Un gest de asumare nationala s-a produs in timpul Primaverii de la Praga, in 1968, dar apoi, umilintele la care am fost supusi in propria tara, ne-au facut sa uitam nevoia unor astfel de valori, ne-au redus la necesitati primare, care tin de supravietuire. Apoi a fost rabufnirea din timpul Revolutiei din 1989 repede subordonata planurilor celor care au pus la cale acele evenimente, iar noi am abandonat cu usurinta lipsei de exercitiu  dreptul de a ne revendica demnitatea, pierzand din nou o uriasa ocazie de a redeveni verticali. Au trecut ani in care cei care ne-au condus au facut-o fie avand complexul relatiei personale cu Moscova fie complexul neputintei de a defini Romaniei statutul international corespunzator potentialului geopolitic si geostrategic pe care il are. 

       In timpul campaniei pentru Presedintia Romaniei, Traian Basescu a vorbit despre dorinta de a reda demnitatea romanilor, de a le reda increderea in propria valoare, de a-i vedea mergand cu capul sus pe strada. Politica externa construita de actualul Presedinte este in sfarsit una coerenta si consecventa, care a transformat Romania intr-un partener credibil pentru aliatii nostri, care si-a stabilit coordonatele pornind de la interesul national. Astfel, s-a afirmat o axa a securitatii nationale care trece prin Bucuresti, Londra, Washington si in acelasi timp s-a declarat apartenenta Romaniei la valorile Uniunii Europene. Politica externa se defineste pornind de la realitati precum acelea ca suntem membrii NATO, UE, tara riverana Marii Negre, in vecinatatea Eurasiei. Toate atuurile sunt valorizate in incercarea de a face din Romania o voce ascultata in plan international. In ciuda unor critici nefondate care s-au auzit acasa, pana si Vladimir Putin a dat exemplul tarii noastre atunci cand a vorbit despre bunele relatii ale Rusiei cu alte state.

         Intr-un asemenea context, ne-am declarat impotriva independentei Provinciei Kosovo, inca de la inceput, consecvent si argumentat. Romanii sunt mandrii de faptul ca pozitia tarii noastre este una care urmareste interesul national si asta arata o politica externa demna. Sentimentul demnitatii, al patriotismului definit ca dragostea pentru neamul tau si tara ta renaste in fiecare dintre noi. Parca am inceput sa mergem cu capul sus pe strada. Se spune ca fiecare popor isi merita conducatorii. A venit timpul sa avem conducatorii pe care ii meritam.