DESPRE INDICATOARE TURISTICE

Aşa cum am promis, revin cu datele despre achiziţia, de către ministerul pe care îl conduc, a lucrărilor de proiectare, execuţie, instalare şi întreţinere a indicatoarelor de informare şi orientare, acţiune care face parte dintr-un proiect foarte important, acela de semnalizare a obiectivelor turistice:

  • Indicatoarele „3D” pe care le achiziţionează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sunt, de fapt, indicatoare cu litere în relief şi nu indicatoare din filmele SF, cum ar putea înţelege publicul din prezentările făcute de presă.
  • Nu este vorba nicidecum de indicatoare de lux: din cele peste 1.215 obiective turistice pe care ministerul intenţionează să le semnalizeze prin amplasarea de indicatoare, ministerul a solicitat instalarea de indicatoare cu litere în relief pentru doar 2% dintre ele. E vorba de cele 15 obiective incluse pe lista Patrimoniului UNESCO. Asta înseamnă aproximativ 100 de indicatoare ambutisate (pentru un obiectiv turistic se amplasează minim 3 indicatoare – 2 săgeţi şi unul dreptunghiular). Restul de 1.200 obiective turistice vor fi semnalizate prin indicatoare plate, obişnuite, în limita valorii maxime prevăzute în contract.
  • Diferenţa de preţ între un indicator plat şi unul cu litere în relief merge de la 3 la 6 euro/indicator, in funcţe de mărimea lui. Asta înseamnă că pentru toate cele 100 de indicatoare cu litere în relief achiziţionate se vor plăti în plus între 300 şi 600 de euro.
  • Semnalizarea obiectivelor turistice din România prin instalarea de indicatoare de orientare nu reprezintă un moft al ministerului, ci este vorba de o acţiune esenţială pentru informarea potenţialilor turişti, pentru orientarea lor pe circuitele culturale sau spre diverse obiective turistice. Dezvoltarea şi îmbunătăţirea acestui tip de infrastructură turistică este relevantă pentru dezvoltarea turismului, sector care poate aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.
  • Să nu uităm că MDRT a anunţat deja că operează importante reduceri de cheltuieli la nivelul instituţiei. E vorba de reduceri, în medie, cu 37 % a cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi cu 28% a cheltuielilor de personal, dar reducerile nu afectează derularea programelor prioritare ale ministerului.
  • Nu se poate spune că prin cerinţele prevăzute de MDRT în caietul de sarcini limitează competiţia, din moment ce pe piaţa românească există mai mulţi producători de asemenea indicatoare cu litere în relief.
  • Societatea care a câştigat, în 2010, licitaţia pentru semnalizarea obiectivelor turistice prin instalarea de indicatoare a participat şi în 2009, la Ministerul Turismului, la o procedură similară, pe care nu a câştigat-o. În consecinţă, nu este o firmă care lucrează în mod constant cu Ministerul Dezvoltării. Pentru acest lucru se organizează licitaţii, ca cea mai bună ofertă să câştige.