Guvernul Ponta – nimic despre salarii, pensii şi CAS. Grija faţă de cetăţean s-a evaporat

Am urmărit şi eu cu mare interes discursul Premierului desemnat Victor Ponta. Dezamăgitor – exact aşa cum mă aşteptam. Încă de la început, USL dovedeşte lipsa de grijă pentru gestionarea resurselor administraţiei centrale: de unde până acum erau 16 miniştri, Victor Ponta a reuşit să propună o listă de “doar” 21 de miniştri. Practic, este cel mai mare cabinet din istoria post-decembristă a României. Se vede treaba că, odată cu venirea USL la putere, România a ieşit din criza economică şi nu trebuie să se mai gândească la cât de mulţi miniştri trebuie să aibă.

Al doilea lucru pe care nu pot să nu-l observ este faptul că PNL are de două ori mai mulţi miniştri asumaţi decât PSD. Ceea ce indică negocieri la sânge între Crin Antonescu şi Victor Ponta pentru susţinerea în Parlament al acestui nou Executiv. Practic, preşedintele PNL şi-a impus punctul de vedere, iar acest lucru se vede de la mare distanţă. Lucrurile nu sunt deloc roz în USL şi cred că acest Guvern va fi elementul care va decide ruptura unei alianţe bazate doar pe interese politice, aşa cum este Uniunea Socialistă.

Nu pot să nu observ nominalizarea lui Daniel Constantin în funcţia de ministru al Agriculturii. Chiar dacă se ştia de vreo câteva zile despre această intenţie a lui Victor Ponta, eu am crezut că acesta va da dovadă de suficient curaj. Din păcate însă, Premierul trebuie să-şi plătească datoriile faţă de Dan Voiculescu. Şi ce poate fi mai bun decât nominalizarea la Agricultură a pupilului varanului Felix? Pentru cine nu ştie, Dan Voiculescu se numără printre cei mai activi oameni în zona agricolă, având mai multe firme în domeniu. Tot el este cel care a privatizat cu cântec Institutul de Cercetări Agricole la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real, paguba ridicându-se la aproape 60 de milioane de euro. Nici nu vreau să mă gândesc cum toate terenurile agricole ale ţării vor ajunge să fie concesionate pe doi lei afaceristului Felix şi cum acesta va continua să primească în continuare energie ieftină, poate chiar gratis de la stat.

Cel mai tare mă surprinde însă numele noului ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale. Practic, după tot discursul său foarte populist, m-aş fi aşteptat ca Victor Ponta, în calitatea sa de preşedinte al PSD, să fi impus, aşa cum ar fi fost firesc, un membru al partidului propriu pentru respectivul portofoliu. Surprize, surprize însă, ministrul Muncii aparţine liberalilor.

Pun această ultimă decizie pe baza marelui minus din discursul Premierului desemnat. Acesta nu ne-a spus nimic nici de salarii şi nici de pensii. A vorbit despre nişte principii care sună bine pe hârtie, dar nu au nimic concret. Cred că Victor Ponta a început deja să se lovească de realitate economică destul de crudă – sunt lucruri care nu se pot face spectaculos peste noapte. De unde până ieri vorbea într-una despre creşteri de pensii şi salarii, acum a devenit foarte reţinut. Iar eu cred că mass media ar trebui să-l întrebe mai mult ce s-a întâmplat cu promisiunile mincinoase pe care le-a făcut prin care i-a indus pe români în eroare.

Nu există soluţii salvatoare, ci doar nevoia de foarte multă muncă. Pe care însă USL nu pare a fi dispus să o facă. Guvernul prezentat de Victor Ponta în această seară este departe de a fi salvarea pe care o aşteptau mulţi. Cred că USL şi-a dat măsura competenţei administrative, demonstrând o lipsă gravă de cadre. Repet ceea ce spuneam imediat după căderea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu: peste 7 luni, românii vor realiza că singurii capabili să gestioneze coerent şi eficient treburile României au fost cei din guvernele PDL. Această struţo-cămilă nefericită numită Guvernul Victor Ponta va avea viaţă scurtă şi va fi dovada cea mai clară că populismul păgubos pe care l-au promovat în opoziţie cei din USL se va întoarce împotriva lor.

N.B. Remarc şi faptul că s-a inventat un post de ministru pentru Victor Alistar. Că tot vorbea Victor Ponta de integritate, sunt curioasă dacă domnul Alistar şi-a rezolvat problemele cu Justiţia după sesizările făcute de Agenţia Naţională de Integritate.