Peste un milion şi jumătate de români care au credite în valută sunt puternic ameninţaţi de căderile succesive ale leului în raport cu moneda europeană. Situaţia este absolut dramatică şi foarte multe familii care nu îşi vor mai putea plăti ratele riscă să rămână fără bunurile girate la bănci.
Niciodată oamenii nu au simţit, ca acum, presiunea devalorizării monedei naţionale asupra bugetului de familie. În timp ce salariile în lei rămân pe loc sau chiar se micşorează, pe fondul crizei economice, românii au de plătit tot mai mulţi bani pentru casele şi maşinile cumpărate în rate şi ipotecate la bănci.
Banca Naţională a României a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,44 lei/euro, un nou minimum istoric pentru moneda naţională. Euro a crescut cu 0,12% faţă de şedinţa precedentă, iar dolarul american a crescut şi el, ajungând la 3,49 lei/dolar. Aceasta este cea de-a patra zi consecutivă în care leul atinge un nou minimum istoric.
Chiar dacă unele voci susţin că la baza deprecierii stă şi recesiunea din Europa, alături de cauze interne, nimeni nu poate nega faptul că guvernele Boc şi Ungureanu au reuşit să ţină leul stabil. Asta în ciuda unor probleme mai mari decât cele de astăzi provocate de criza economică şi financiară cu care se confruntă Europa de câţiva ani.
Mai mult, este evident faptul că deprecierea bruscă şi accentuată a monedei naţionale s-a instalat pe fondul schimbării Guvernului, al îngrijorărilor investitorilor şi ale mediului instituţional legate de reducerea prognozei de creștere din România şi din cauza lipsei de pregătire a USL-ului pentru a guverna.
Impactul prăbuşirii leului se manifestă şi în privinţa creşterii riscului de intrare în incapacitate de plată a firmelor care au credite în valută, dar şi în coşul de cheltuieli al oamenilor fără rate, aceştia fiind obligaţi să plătească mai mult pentru medicamente, benzină sau alte produse de import.
Nu în ultimul rând, deprecierea leului face ca o măsură anunţată astăzi de Executiv, aceea a majorării salariilor bugetarilor cu 8%, să însemne de fapt o creştere reală a veniturilor de doar 4%.
În acest context, afirmaţia lui Victor Ponta cum că toate statele vecine suferă de deprecierea monedei naţionale nu poate fi nici o explicaţie şi nici o scuză satisfăcătoare pentru românii de bună credinţă care nu câştigă cât să trăiască şi să îşi plătească datoriile la bănci.
Îi cer Premierului să fie responsabil şi să ia numaidecât măsurile necesare redresării leului pentru a nu aduce la faliment zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de familii de români.