În prag de campanie electorală, guvernul USL este generos cu primăriile

M-am uitat peste proiectul celei de-a două rectificări bugetare din acest an. Creşterea economică va fi de doar de 1%, în condiţiile în care se estima că aceasta va fi cuprinsă între 1,8- 2,3%. Astfel, veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard de lei, în timp ce cheltuielile de personal vor fi majorate cu 307 milioane de lei.

În schimb, bugetele primăriilor nu au fost uitate în prag de alegeri şi vor primi în jur de 1 miliard de lei. Influenţa edililor în timpul campaniei electorala este cunoscută, iar USL are experienţă în a folosi fondurile guvernamentale pentru mită electorală. Nu m-aş mira deloc să aflu că primarii USL vor găsi de cuviinţă să « direcţioneze » banii primiţi către programul « uleiul şi făina » în încercarea de a strânge cât mai multe voturi.

Aşa cum s-a întâmplat şi la rectificarea bugetară din luna august, fondurile pentru investiţii, adica pentru locuri de munca, sunt principalele afectate şi pe termen mediu şi lung, dezvoltarea economică. În august, tot investiţiile au fost tăiate pentru a face loc alocărilor generoase pentru asistenţă socială.

Rectificarea bugetară cu dedicaţie pentru autorităţile locale vine la doar o zi după ce am aflat de o altă năzbâtie a guvernului Ponta : Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri(CNADNR) a transmis un document care arată că plăţile pentru Centura Bucureştiului au fost sistate, la cererea ministrului de Finanţe. Tot în septembrie s-au oprit lucrările la un tronson al autostrăzii Bucureşti- Ploieşti, secţiunea Bucureşti-Moara Vlăsiei şi la două pasaje denivelate din Arad. Dincolo de aceste sistări ale lucrărilor, nu trebuie trecut cu vederea şi că bugetul Metrorex pentru proiectul « Magistrala V. Drumul Taberei- Universitate » a fost înjumătăţit. Colac peste pupăză, Victor Ponta infirmat că ar fi tăiat fonduri de la drumuri şi de la fonduri europene, deşi documentul CNADNR l-a prins cu minciuna în sac.

Aş vrea să văd că acest Guvern nu taie de la investiţii, de acolo unde se creează locuri de muncă şi bunăstare. Nu vreau să intru în schimburi de replici cu USL, pentru că oamenii au nevoie de soluţii, nu de vorbe. Dar cred că Victor Ponta şi toţi membrii Executivului ar trebui să înţeleagă că nu sunt doar în campanie electorală, dar şi la guvernare, iar interesele cetăţenilor trebuie să treacă întotdeauna înaintea intereselor politice sau ale clientelei de partid.

Nici nu e de mirare că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa(OSCE) a decis că USL nu trebuie lăsată singură cu organizarea alegerilor de pe 9 decembrie. Organizaţia va trimite o echipă de observatori, decizia fiind luată urmare a vizitei în România efectuate de experţi ai OSCE. Şi având în vedere că în septembrie, şeful DNA, Daniel Morar vorbea despre o proporţie a fraudei cuprinsă între 5-15% şi doar recent, procurorii au pus sub urmărire 67 de persoane doar în dosarul Dragnea, cine poate spune că prezenţa OSCE în România nu este justificată?