Manipularea TV

Ca Realitatea TV ar trebui să se numească Manipularea TV, este un adevar recunoscut. O spun o data in plus pentru modul în care prezintă acţiunile autorităţilor de la inundaţii.

Episodul 1. Astăzi, Manipularea TV a transmis cu insistenţă o ştire falsă în care se susţine că aş fi dat o bicicletă unui sinistrat, în loc să îl ajut să îşi refacă casa.

Faptele reale sunt următoarele: am făcut cadou o bicicletă unui bătrân din Gâdinţi care nu era, însă, afectat de inundaţii. Vă daţi seama că nu toţi oamenii dintr-o localitate afectată de inundaţii sunt în mod automat afectaţi. Acest domn în vârstă – avea aproape 80 de ani – a venit la mine şi m-a impresionat cu modul direct, onest si hatru în care mi-a prezentat situaţia lui ca pensionar. Nu mi-a cerut nimic, dar am vrut să îi fac eu cadou o bicicletă nouă pentru că m-a cucerit cu modul în care a pus problema solutiilor la criza adoptate de Guvern  şi pentru că bicicleta pe care o avea cu el era ruginită şi veche. Asa ca am trimis repede pe cineva sa cumpere din Roman bicicleta facandu-i o surpriza care l-a bucurat mult. Atât de simplu. Aş fi preferat ca Manipularea TV să nu prezinte episodul, pentru că nu am făcut acest gest pentru a apărea la televizor. Au decis contrariul. Sunt sigură, însă, că jurnalistul acestei televiziuni, prezent pe teren, ştia foarte bine care sunt faptele. Probabil că le-a şi transmis, dar cei de la Manipularea TV au prezentat cum au ordin.

Episodul 2. Ştirea falsă, împinsă agresiv astă seară pe Manipularea TV: „Udrea le-a împărţit pantofi cu toc sinistraţilor din Săuceşti”.

Ştirea reală este cu totul alta. Faptele sunt următoarele: au fost, de fapt, 20 de tone de ajutoare pe care am reuşit să le strângem de la firme. Fiecare a donat ceea ce a putut: alimente, haine. Vă daţi seama că nu am avut timp să stăm să triem 20 de tone de ajutoare. Am preferat să le transportăm repede pentru ca oamenii să le primească imediat. Printre ajutoare erau şi tricouri, pantaloni, geci – adică haine de care oamenii care şi-au pierdut bunurile în inundaţii aveau nevoie. Manipularea TV a ales să prezinte respectiva pereche de pantofi cu toc. Au încercat o manipulare ieftină. Dincolo de faptul ca si femeile din Saucesti, mai ales cele tinere, sunt elegante si nu mai poarta de mult galosi.

Episodul 3. Aceeaşi televiziune se întreabă retoric de ce merg la Săuceşti şi în zonele afectate cu ajutoare, în loc să stau la Bucureşti, la minister şi să îmi fac treaba.

Parca alaltaieri erau in crize infierandu-ma pentru ca am purtat la Negresti Oas costumul traditional osenesc si criticand faptul ca umblu prin Maramures si Satu Mare in loc sa fiu la inundatii. Chiar daca eu am mers pentru a semna finantarea pe fonduri europene a unor proiecte extrordinar de importante pentru regiunea respectiva, legate de infrastructura rutiera, turism si infrastructura sociala. In plus, ii anunţ pe aceşti aşa-zis jurnalişti că am fost la Săuceşti şi în alte zone afectate nu doar pentru a aduce ajutoare – deşi doar acest motiv mi se pare suficient – ci şi pentru a face o evaluare a pagubelor suferite de oameni. După cum ştiu şi cei de la Manipularea TV – dar se feresc să spună – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are misiunea de a face o astfel de evaluare şi de a coordona, prin ANL, lucrările de refacere a locuinţelor. Cu alte cuvinte, pentru a îmi face datoria ca ministru trebuie să fiu pe teren, în zonele afectate, şi nu la Bucureşti. Şi asta am şi făcut şi voi continua să fac, indiferent ce spun domnii de la Manipularea TV.

P.S. Nu mă aştept ca trustul Realitatea să renunţe la manipulări. În definitiv, din asta şi-a făcut averea patronul trustului. Românii care se uită la televizor ar trebui să ştie că statul român plăteşte din buget 400 de milioane de euro păgubiţilor FNI (bani care vin din taxele şi impozite plătite de oamenii care muncesc, inclusiv cei afectaţi acum de inundaţii). Şi încă ceva, în loc să facă teledonuri, trustul Realitatea ar trebui să înceapă prin a îşi plăti datoriile către fisc. Aşa îi vor ajuta cu siguranţă pe cei afectaţi şi nu prin campanii de manipulare.