Inundatiile ne arata ca trebuie sa investim in infrastructura din mediul rural

Dată fiind situaţia creată de inundaţiile produse în ultimele zile, astăzi voi fi în Suceava şi Botoşani pentru a da o mână de ajutor autorităţilor locale de acolo. E important să dăm un semnal de încredere oamenilor din zonă că lucrurile se vor rezolva. E datoria noastră, ca oameni de stat, să fim alături de cei greu încercaţi în astfel de situaţii.

Imaginile inundaţiilor produse în nordul Moldovei au repus din nou în centrul atenţiei publice România reală şi subdezvoltarea mediului rural. Mă număr printre cei care cred că România nu înseamnă numai Bucureşti. Înseamnă şi Dorohoi şi alte localităţi din Moldova sau Banat. Consider extrem de oportun programul MDRT de reabilitare a drumurilor din mediul rural şi de introducere, în multe zone, a utilităţilor. Mare parte a banilor provin din fonduri europene. Inundaţiile produse acum ne reamintesc că prioritatea României este de a atrage fondurile europene şi de a nivela aceste discrepanţe uriaşe existente între mediul rural şi cel urban.

Pentru anul 2011 mă gândesc foarte serios la o schimbare de strategie privind dezvoltarea durabilă a mediului rural românesc. Trebuie să acceptăm că România are nevoie neapărat de o schimbare majoră pe zona de infrastructură. Pentru ca asemenea dezastre să nu se mai producă. Aici este nevoie de profilaxie, pentru că, oricâte fonduri am aloca noi pentru rezolvarea materială a situaţiilor create, nimic nu poate compensa pierderea de vieţi omeneşti.

Sunt convinsă că trebuie să găsim şi o modalitate de a corecta modul în care se construieşte în mediul rural. De la analiza materialelor de construcţie folosite, până la solul pe care se fac construcţiile. În mediul rural nu există planuri de urbanism, nu există o evidenţă clară a caselor, a materialelor folosite şi studii privind soliditatea construcţiilor. Trebuie găsite noi reglementări care să pună lucrurile în normalitate şi să nu mai vedem imaginile apocaliptice ale unor case luate de viituri.