Ce spun romanii din afara tarii: „Oamenii politici trebuie sa reformeze Romania!”

Acesta este mesajul pe care l-am primit astăzi din partea românilor care trăiesc peste hotarele ţării – mesajul din partea lui Vasile Bob care trăieşte în Italia, din partea lui Mihai Rusu din Germania, din partea lui Ochiţă Păun şi Gabriel Trandafir din Spania.

Este ceea ce vor oamenii şi nu este o noutate. Românii ne-au spus asta la referendumul din 22 noiembrie. Votul pentru Preşedintele Traian Băsescu a însemnat acelaşi lucru: un vot pentru reformă. Deci trebuie să continuăm pe drumul reformei.

Acum câteva ore m-am întâlnit cu o parte din românii din diaspora. Am vorbit despre România, despre aşteptările pe care le au de la ţara lor, despre ce pot şi vor să ofere în schimb. Am vorbit şi despre cum este viaţa lor departe de casă. Despre problemele lor, despre lupta pe care o dau în fiecare zi.

„Să nu vă închipuiţi că viaţa aici este doar lapte şi miere” mi-a spus unul dintre ei. Criza se simte şi în Franţa, şi în Italia şi în Spania, la fel ca în România. Mulţi dintre românii care lucrează peste hotare şi-au pierdut slujbele. Multora le-au scăzut salariile pentru că firmele pentru care lucrau au fost afectate de criza economică.

Mi-au spus că s-au gândit să se întoarcă în ţară. Să îşi crească în România copiii. Sunt oameni care au plecat din România nu pentru că au vrut, ci pentru că au văzut că aici nu pot răzbi. Unul dintre ei mi-a povestit cum a încercat să îşi facă o firmă de IT şi ce s-a întâmplat când s-a lovit de birocraţia din ţară. A primit o ofertă să lucreze pentru o mare companie de IT din afara României şi a acceptat.

Cazul lui nu este singular şi ne arată cât de urgent este să accelerăm reformele. Din punctul meu de vedere, criza economică este o oportunitate de a reforma sistemul: de la sistemul de pensii, la sistemul de salarii, la economie, justiţie sau educaţie.

Este adevărat că asta ne va face pe noi, oamenii politici, nepopulari. Dar rolul nostru este să conducem şi să asigurăm că viitorul va fi mai bun şi prezentul mai drept. Nu să câştigăm concursuri de popularitate.

Unul dintre participanţi mi-a spus că l-a uimit apetenţa cu care oamenii politici din România apar la talk-show-uri, de dimineaţă până seara. M-a întrebat: „Dacă voi mergeţi la emisiuni tv, când mai aveţi timp să şi faceţi ce trebuie făcut?” Are dreptate. Scopul nostru nu trebuie să fie să convingem Realitatea şi Antena că măsurile pe care le-am propus sunt cele bune. Am încercat să câştigăm un război comunicaţional care nu poate fi câştigat şi pe care nu trebuie să îl purtăm.

Rolul nostru este să acţionăm şi să punem în aplicare măsurile de reformă. Rolul nostru, al oamenilor politici, este să continuăm să reformăm România. Să oferim un viitor mai bun şi un prezent echitabil. Şi dacă reuşim acest lucru, partea de comunicare se va rezolva de la sine.

În acest mod îi vom convinge pe românii care trăiesc acum în afara României că merită să se întoarcă în ţară. Ei vor aduce un suflu nou şi vor pune umărul la redresarea ţării. Oamenii aceştia vor să ştie că au de ce să se întoarcă în ţară. Că oamenii politici au voinţă să ducă până la capăt reformele. Că ne interesează mai mult acţiunea şi mai puţin comunicarea.