MDRT RĂMÂNE PE PRIMUL LOC LA CONTRACTAREA ŞI ABSORBŢIA FONDURILOR EUROPENE

Astăzi a fost prezentat raportul anual de implementare a Programului Operaţional Regional. Acesta dovedeşte încă o dată faptul că echipa de la ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este campioană în atragerea fondurilor comunitare.

S-au semnat în total 2.382 de contracte de finanţare, valoarea totală ajungând la aproape 4,6 miliarde de euro. Din suma totală de 3,7 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, au fost alocate fonduri nerambursabile de 2,9 miliarde de euro. Din numărul total al contractelor semnate, aproape 18% au fost deja finalizate. Noi am făcut plăţi de aproape 1 miliard de euro, în timp ce decontările de la Comisia Europeană au ajuns la 257 de milioane de euro, urmând ca şi restul să fie plătiţi în perioada următoare.

Cifrele seci arată faptul că MDRT şi-a făcut cel mai bine munca dintre toate ministerele care se ocupă de absorbţia fondurilor europene.

Gradul mare de contractare face să existe toate şansele ca până în 2015 (n+2) toţi banii europeni veniţi prin POR să poată fi absorbiţi. 2013 este data limită a contractării, iar 2015 este data finală până la care se poate face absorbţia efectivă.

Dincolo de asta, lucrurile sunt şi mai clare – ministerul pe care-l conduc este unul dintre principalele generatoare de locuri de muncă, iar programele derulate prin POR reuşesc să netezească discrepanţele din diversele zone ale ţării. Există localităţi din România care au obţinut contracte cu valoare mai mare decât întreg bugetul de investiţii pe 10 ani. Sunt localităţi unde s-au introdus apă şi canalizare, care, pe cont propriu sau aşteptând fonduri de la Executiv, nu ar fi putut duce niciodată la capăt aceste lucrări.

Una dintre marotele mass media nefavorabile mie sau ale opoziţiei a fost reprezentată de alocările de fonduri pe criterii clientelare. Cu toată tentaţia lor de a merge pe această linie discursivă autovictimizantă, nu i-am auzit să se plângă că localităţile puterii ar fi fost avantajate. Fondurile europene au fost alocate strict ca urmare a evaluărilor proiectelor depuse. MDRT a încercat în permanenţă să fie un partener pentru administraţiile locale. Până la urmă, ambele părţi sunt interesate ca banii europeni să fie efectiv absorbiţi. E o muncă în echipă, de pe urma căreia cetăţeanul trebuie să câştige.

Asta nu înseamnă că lucrurile sunt în totalitate roz. Gradul mic de absorbţie al fondurilor raportat la numărul mare de contracte semnate arată o anumită imobilitate a administraţiilor locale. Fie le este greu să facă licitaţiile şi atribuirile, fie nu se apucă efectiv de lucrări. Ceea ce reprezintă o problemă semnificativă, pe care însă ne este greu să o rezolvăm, neavând pârghiile necesare de acţiune.

Au fost şi cazuri în care licitaţiile sau achiziţiile publice nu au fost tocmai conforme cu doleanţele Comisiei Europene sau cu legislaţia românească. Blocarea plăţilor pe Axa 2 a POR este un exemplu în acest sens. Pe de altă parte însă, intervenţia hotărâtă a MDRT a remediat multe dintre probleme. De altfel, zilele acestea, Comisia Europeană va reporni cel mai probabil plăţile pe Axa 2 a POR, ca semn al recunoaşterii eforturilor făcute de ministerul pe care-l conduc.

Îmi doresc ca anul viitor să fie şi mai bun. Pe de o parte, să încheiem contractările şi să accelerăm procesul de absorbţie efectivă a banilor europeni. Pe de altă parte, să se aprobe cererea MDRT, susţinută de ministerul Afacerilor Europene, privind alocarea suplimentară a 1 miliard de euro de la programele neaccesate. Dacă adăugăm această sumă la banii rămaşi nealocaţi, vom ajunge la concluzia că putem rezolva problema reabilitării termice a aproape jumătate din apartamentele care necesită acest lucru.

Aproape de sfârşitul anului 2011, o concluzie se impune: în România, ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a semnat cele mai multe contracte cu fonduri europene şi a absorbit cei mai mulţi bani.