Necazuri în paradis: USL se destramă!

De câteva săptămâni, sub ochii noştri, se petrece un proces foarte clar de destrămare a USL. Liderii celor trei partide componente au ajuns la capătul răbdării unii cu ceilalţi, se ameninţă, şantajează şi acuză reciproc în şedinţele la care participă.

Un ochi neavizat ar spune că este rezultatul firesc al unei construcţii politice de tip Frankenstein: pui împreună socialişti, liberali şi conservatori, rezultând o tocăniţă de doctrine şi idei. Cum însă aceşti oameni nu se ceartă pe principii sau pe propuneri de soluţii pentru guvernare (pentru că, personal, nu am văzut niciuna), realizezi atunci că aroganţa este ceea ce este fatal proiectului USL. Au început, practic, să-şi împartă funcţiile de conducere înainte de a fi câştigat efectiv alegerile. Aceşti oameni nu au nicio soluţie pentru guvernare, în schimb ştiu că trebuie să genereze un algoritm politic, care se dovedeşte a fi dezavantajos pentru toţi.

Dacă acum se ceartă, când nici nu au acces la putere, ce se va întâmpla în condiţiile în care, Doamne fereşte!, ar ajunge la guvernare? Evident, problemele ar creşte exponenţial, iar România nu poate risca un astfel de experiment! Ponta şi Antonescu nu sunt în stare să gestioneze relaţia cu un partiduleţ precum PC-ul, cum ar putea să gestioneze România în contextul economic internaţional dificil în care ne aflăm? Vorbesc despre consens naţional, dar nu sunt în stare să se înţeleagă între ei.

Dacă mergem mai departe şi privim la nivelul partidelor, vom vedea lucruri şi mai interesante. Antonescu a rămas singur – nu văd pe nimeni care să-i dubleze mesajul politic sau să-i fie alături. Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu, Varujan Vosganian sau chiar Andrei Chiliman au ajuns să fie în tabăra indezirabililor lui Crin Antonescu. Singur, singurel, accidentalul preşedinte al PNL se zbate să ne convingă că el este adevăratul liberal – cel care i-a luat în braţe pe Ponta (copilul politic al lui Năstase), pe Oprescu (copilul politic al lui Iliescu) şi pe Geoană (copilul politic al lui Hrebenciuc).

De partea cealaltă, la PSD, faliile se adâncesc. Mircea Geoană spunea aseară la Tvr1 că sunt foarte mulţi oameni în partid care-l susţin. Marian Vanghelie este şi el nemulţumit de felul în care este tratat PSD Bucureşti şi, chiar dacă nu o spune public, pregăteşte represalii pentru plantarea lui Miron Mitrea ca şef de campanie. Asta în timp ce baza partidului se gândeşte că o soluţie mai bună decât Victor Ponta ar putea fi „independentul” Oprescu.

Şi peste toţi tronează varanul Voiculescu. Acesta se uită des la sondajele realizate de propriul institut sociologic şi realizează că şansele USL de a obţine acea majoritate de care tot vorbesc Ponta şi Antonescu sunt aproape nule. În condiţiile acestea, Voiculescu îşi dă seama destul de bine că iarăşi pariază pe un cal politic mort (USL), aşa cum a făcut în 2009 cu Mircea Geoană. Şi, ca prin farmec, se gândeşte că poate nu USL este varianta care-l „coafează” cel mai bine. Poate mai degrabă o monarhie mică – altfel nu-mi explic promovarea atât de agresivă a Regelui Mihai şi a actorului Radu Duda.

Pot să stea liniştiţi Victor Ponta şi Crin Antonescu, Felix este ultimul om care ar face „jocurile” lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, ar trebui să-şi pună întrebări de ce nici măcar un securist dovedit nu mai are încredere în ei. Atunci când nu mai ai susţinerea tătucului Antenelor, ai o problemă. Şi se va vedea în perioada următoare.

Alianţa Socialistă îşi trăieşte acum ultimele zile, săptămâni, luni. Nu vor ajunge să candideze împreună în 2012, ce să mai vorbim să câştige alegerile. Când doar ura şi accesul la resurse te motivează, nu există nicio variantă în care o construcţie politică să iasă bine. USL a fost de la început o struţo-cămilă neviabilă, sortită eşecului.