Alegerile de sâmbătă din cadrul Organizaţiei de Femei a PDL cred că şi-au atins obiectivele. Pe de o parte, au evidenţiat numărul mare de femei promovate în interiorul partidului şi al instituţiilor statului. Realitatea este că niciun alt partid nu a pus în funcţii de conducere atât de multe doamne. Pe de altă parte, am reuşit să alegem o conducere a OF PDL puternică şi capabilă.
Sulfina Barbu, preşedintele OF PDL, este unul dintre politicienii cei mai vechi ai partidului, un om cu o vastă experienţă ministerială şi cu un discurs care se pretează foarte bine pe astfel de teme sociale. Andreea Paul Vass, aleasă prim-vicepreşedinte, este un foarte bun expert în economie, actvitatea sa în funcţia de consilier al Premierului fiind extrem de apreciată la nivelul întregului activ de partid. Oana Badea, devenită sâmbătă secretar general al Organizaţiei de Femei, este unul dintre oamenii cei mai importanţi din ministerul Educaţiei şi se află în bună măsură în spatele noii Legi a Educaţiei, care va aduce cu siguranţă un progres semnificativ în anii ce urmează. Toate trei sunt femei de succes, care au avut rezultate în domeniile lor de activitate şi trebuie să dovedească acum că Organizaţia de Femei poate deveni una dintre structurile interne cele mai importante ale partidului.
Recunosc că nu sunt cea mai mare susţinătoare a ideii unei Organizaţii de Femei ca atare construită. În momentul acesta, practic, noi ne autodiscriminăm, segregându-ne într-o oarecare măsură de partid. Totuşi, OF PDL poate să arate cât de importante sunt femeile pentru PDL. Dar pentru asta trebuie să-şi impună obiective concrete. Eu cred că a continua sa dezbatem despre rolul femeii în politică sau în general, fără să facem paşi concreţi în această direcţie, nu este deloc dezirabil şi nici productiv. Trebuie să lăsăm la o parte filozofatul şi să începem să acţionăm.
Spuneam sâmbătă ca ne lipseste solidaritatea. Dacă nu ne susţinem între noi, evident că nu putem cere susţinerea bărbaţilor. Primul lucru de care avem nevoie este să impunem reguli cu care să modificăm statu quo-ul actual. Cred că fiecare organizaţie de partid trebuie să propună, când vine vorba de o anumită funcţie publică numită sau în partid, cel puţin atâtea femei câţi bărbaţi sunt recomandaţi. Decizia ulterioară trebuie luată indiferent de gen, pe simplul criteriu al meritocraţiei. Asta ar duce sigur la creşterea numărului de femei cu funcţii. Un lucru pozitiv, justificat pe deplin dacă ne gândim că femeile care activează în politică sunt cel puţin la fel de bine pregătite ca bărbaţii, sunt cinstite, oneste şi orientate către atingerea unor obiective punctuale.
De asemenea, OF PDL ar trebui să fie un veritabil thnk tank care să ofere analize periodice privind evoluţia femeilor în interiorul partidului. Trebuie să renunţăm la stereotipuri când vorbim despre discriminarea pe criterii de gen şi să mergem mai mult în zona statisticilor. Dacă reuşim să oferim date credibile care să arate că femeile pot învinge bărbaţii în competiţii politice, interne sau externe partidului, dacă arătăm publicului larg că femeile sunt mai puţin predispuse actelor de corupţie sau că acestea au rezultate foarte bune în funcţiile pe care le deţin, sunt sigură că Organizaţia de Femei va deveni o veritabilă forţă, reuşind să ofere argumente obiective pentru politicile pe care le promovează.
Coeziunea internă Organizaţiei trebuie să crească şi ea. Avem nevoie de o mai bună comunicare în interior, în care să se puncteze progresele făcute şi în care să se monitorizeze mai bine activitatea femeilor din PDL. Mesajul meu către conducerea Organizaţiei de Femei este că această structură nu trebuie să existe doar de dragul de a fi, ci trebuie să ofere alternative reale, să elaboreze strategii pentru partid şi să se constituie într-un rezervor de cadre.
Închei prin a ura succes noii conduceri a Organizaţiei de Femei şi îmi exprim încrederea că scara pe care urcă femeile-politician va fi tot mai des folosită.