Partidul oamenilor competenti

Încep prin a vă mulţumi tuturor celor care aţi răspuns întrebărilor pe care vi le-am adresat în ultimul articol. Aşa cum am promis, răspunsurile voastre au fost tema centrală a discursului meu din cadrul Consiliului Naţional de Coordonare al PDL. Pentru că subiectul principal l-a constituit aprobarea Statutului, discursurile au reprezentat în principal puncte de vedere în susţinerea sau împotriva modificărilor propuse. Dar, pe fond, evident că dezbaterea era despre reforma partidului. Aşa că mesajele voastre îşi găseau rezonanţa şi trebuie să vă spun că pe ultimele le-am citit chiar în timpul şedinţei.

Aşa cum ştiţi, au fost aprobate prevederi importante în Statut. Printre acestea, posibilitatea suspendării şi a autosuspendării celor care ar afecta, din orice motiv, imaginea partidului. O decizie unică în politica românească! De multe ori, partidul a fost prea pasiv. Şi există suficiente momente când am fi putut să luăm decizii tranşante care să nu ne coste suplimentar. Autosuspendarea din partid a celor care aduc grave deservicii de imagine partidului este un act unilateral. Ei bine, PDL ar fi trebuit în unele cazuri să tranşeze lucrurile mai devreme. Nimic nu ne-a împiedicat, spre exemplu, să-i suspendăm noi din partid pe cei acuzaţi de fapte grave de corupţie. Concluzia este doar una: trebuie să ieşim din starea uşor abulică în care am intrat din cauza concentrării excesive pe actul guvernamental şi să acţionăm şi politic.

Pentru că mi s-a părut că în luările de cuânt se pune prea mult preţ pe textele scrise, în detrimentul acţiunii concrete, am ţinut să ridic problema lipsei de reacţie a partidului faţă de oameni pe care îi susţinem în funcţii publice şi care afectează imaginea partidului prin ceea ce fac. Am vorbit despre nevoia de „curăţare” a partidului. Despre capacitatea noastră de a intra într-un proces de autoanaliză şi de selecţie a celor care ne reprezintă. Iar voi aveţi dreptate: PDL nu poate merge înainte dacă nu se dezice de cei care ne compromit. Şi, în acest sens, le-am vorbit colegilor mei despre acţiunea pe care PDL Bucureşti a pornit-o deja de două săptămâni şi în urma căreia îşi vor pierde susţinerea organizaţiei cei care nu vor corespunde criteriilor de competenţă, performanţă şi integritate în exercitarea funcţiei ocupate.

Drumul reformei în PDL începe cu promovarea celor merituoşi şi asta am regăsit în multe din mesajele voastre. Sunt în partid o mulţime de tineri bine pregătiţi care merită o şansă.Trebuie să îi aducem în primul rând. În acelaşi timp, trebuie să începem să susţinem profesionişti, oameni dedicaţi valorilor de centru-dreapta, chiar dacă nu au carnet de partid. Oameni care lucrează în privat, care au profesii liberale şi pentru care, până acum, nimeni nu s-a bătut să-i atragă în politică, pentru că pot fi „incomozi”. PDL este obligat să devină, de-acum înainte, „partidul oamenilor competenţi”.

Dacă PDL a aflat ceva din răspunsurile voastre, atunci acel lucru este faptul că nu ne mai permitem jumătăţi de măsură şi adevăruri parţiale. Nu trebuie să ne mai comparăm cu PSD şi PNL. Trebuie doar să fim consecvenţi cu ceea ce am propus, să acţionăm mult mai hotărât şi să comunicăm mult mai bine ceea ce facem.
Voi realiza o ministrategie, pe termen scurt şi mediu, în care voi cuprinde sugestiile voastre şi o voi pune în practică la organizaţia de Bucureşti, în cadrul unui proiect pilot. Şi în noul site voi introduce o secţiune unde să putem interacţiona mai uşor şi unde să puteţi să vă transmiteţi opiniile, pentru că vă pasă.