Raspunsul la scrisoarea deschisa a domnului Dan Tanasa

Trecând peste atacurile la persoane exprimate în scrisoarea dumneavoastră şi plecând de la premisa că orice subiect poate fi discutat în termeni civilizaţi, vă transmit, domnule Tănasă, că mă preocupă soarta şi bunăstarea cetăţenilor români, fie ei de naţionalitate română sau maghiară, din Harghita şi Covasna, la fel de mult cum mă preocupă, de exemplu, cea a cetăţenilor români din Brăila sau Maramureş. Nu sunt genul de om care să stea indiferent când ştie că implicarea lui poate schimba lucrurile în bine, cu atât mai mult cu cât am şi pârghiile necesare pentru a influenţa în bine viaţa cetăţenilor români, indiferent de naţionalitatea lor.

Susţin în continuare promovarea tuturor zonelor care au potenţial turistic. Prin atribuţiile pe care le am ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului, am sprijinit toate iniţiativele pe care autorităţile publice locale le-au avut pentru a-şi dezvolta, moderniza şi promova comunităţile, prin cele peste 50 de programe pe care ministerul le derulează. Cred că este cazul să înţelegem că promovarea turistică reprezintă o modalitate de a aduce plus-valoare în zonele care au ceva de oferit, şi nu o platformă de dezbateri pentru extremişti.

Prin proiectele pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului le finanţează în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş au de câştigat toţi locuitorii zonei, indiferent de naţionalitate. Prin investiţii susţinute putem dovedi că ne pasă cu adevărat de soarta acestor oameni, şi nu prin retorică lipsită de conţinut. Eu ştiu că toţi sunt cetăţeni români şi că merită, indiferent de naţionalitate, atenţia şi respectul demnitarilor acestui stat. Susţin reducerea decalajelor economice dintre regiunile României şi doresc o dezvoltare durabilă şi armonioasă, care să genereze prosperitate pentru toţi locuitorii. Cred că acest aspect îi preocupă şi pe locuitorii din Harghita, Covasna şi Mureş, iar înverşunarea nu-şi are rostul, atâta timp cât toţi au aceleaşi nevoi şi plătesc aceleaşi taxe. Consider că este contraproductiv să privim către trecut în loc să căutăm soluţii pentru prezent şi viitor, iar eu sunt omul care vrea soluţii şi rezultate.

Susţin iniţiativa autorităţilor publice locale din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş de a promova potenţialul turistic al zonei sub numele de Ţinutul Secuiesc. Această susţinere nu are nimic de-a face cu vreo agendă politică separatistă, pe care altfel nu o împărtăşesc, ci exclusiv cu dorinţa mea şi a locuitorilor zonei de a dezvolta turismul şi de a îmbunatăţi condiţiile de viaţă ale românilor şi maghiarilor din aceste judeţe.

În concluzie, vă asigur că toate judeţele şi toate zonele cu potenţial turistic din România se bucură de atenţia şi sprijinul meu în egală măsură. Nu fac parte din categoria politicienilor care doresc să câştige capital politic din exploatarea unor conflicte şi cred că dialogul şi cooperarea sunt determinantele lumii moderne în care trăim. Ii condamn pe cei care, pentru a-şi crea o poziţie publică sau politică, agită în mod nejustificat spiritele între diferite naţionalităţi, naţionalităţi care altfel convieţuiesc fără probleme şi tensiuni.

În privinţa conflictelor etnice din ţara noastră, cred că acestea există doar în mintea acelor români şi maghiari care nu sunt în stare să construiască nimic, ci doar să dezbine şi să învrăjbescă.