Romania a invins odata cu Lucian Bute

Oamenii de sport îmi spuneau sâmbătă, după încheierea galei de box, că acesta este cel mai spectaculos eveniment sportiv care a avut loc în România după 1990. Cifrele de audienţă o confirmă: 4,5 milioane de români s-au uitat cum Lucian Bute îl face K.O. pe Jean Paul Mendy. O performanţă de-a dreptul spectaculoasă cu care sportul românesc nu s-a mai întâlnit. Bute a scos românii în stradă, asa cum o făcea echipa de fotbal a României in 1994. O fericire nemimată şi nedisimulată.

Sâmbătă, mai mult ca niciodată, Lucian Bute a fost campionul nostru. A arătat că există motive să fim mândri că suntem români, că există domenii în care putem excela, în care putem fi cei mai buni. Mai mult decât un titlu mondial de box, Lucian ne-a predat tuturor o lecţie despre sacrificiu, muncă şi reuşită. Merită din plin toate laudele care i s-au adus, pentru că este cel mai bun. Şi, poate mai important, este al nostru.

Dacă un băiat modest, dar talentat şi harnic din Pechea, judeţul Galaţi, a putut deveni campion mondial de box, păstrându-şi de opt ori centura şi arătând unei lumi întregi valoarea unei ţări, trebuie să fim cu toţii mândri că suntem români şi să privim optimist către viitor.

Ca ministru al Dezvoltării şi Turismului, mă declar mai mult decât mulţumită cu imaginea pozitivă pe care România a putut să o transmită. Gala a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Cred că am dovedit tuturor că suntem în stare să organizăm un asemenea eveniment. Aşa cum spunea şi Ion Ţiriac, totuşi cu puţini bani am reuşit să organizăm una dintre cele mai importante gale de box ale anului la Bucureşti. Parteneriatul pe care l-am semnat in toamna anului trecut cu Lucian Bute şi-a atins cel mai important moment. Campionul a promovat brandul turistic al României şi la Montreal, în meciul cu Brian Magee, şi îl va purta şi la următoarele două meciuri. Dar spectacolul de la București reprezintă apogeul campaniei de promovare a României prin imaginea lui Lucian Bute.

Dincolo de sport, dincolo de alte considerente de ordin utilitar, sâmbătă am primit un concentrat energizant de speranţă şi încredere în viitor. Pentru o noapte, românii au refuzat să mai înghită pastila amară a negativismului pe care le-o tot servesc unii şi au putut să se bucure de o victorie cu adevărat memorabilă.

Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut acest eveniment posibil, de la milioanele de români care au vrut să-şi vadă campionul boxând acasă, la jurnaliştii de bună credinţă şi la organizatori. Mai ales vreau să mulţumesc echipei MDRT, care a găsit şi a pus în practică soluția finanţării acestui regal sportiv, chiar lucrând sub presiunea atacurilor furibunde ale angajaților lui Voiculescu.

P.S. 10.000 de români la Gala „Campion pentru România”, 80.000 de turişti pe litoral, peste 50.000 de români la concertul din Piaţa Constituţiei al lui Bon Jovi – toate acestea într-un singur week-end. Sunt semne că, după doi ani de dificultăţi, românii încep să privească mai optimist spre viitor, poate chiar să aibă o atitudine mai pozitivă. Vara a început destul de bine. Încet, încet, România se dezmorţeşte.