Romania stagneaza in 2012. Guvernul Ponta ne va baga in recesiune in 2013

Institutul National de Statistica a publicat datele referitoare la evolutia economiei romanesti in 2012. Rezultatele sunt dezastruoase – Romania stagneaza, cresterea fiind de doar 0,2% fata de anul precedent. O evolutie economica pe cat de negativa, pe atat de neasteptata avand in vedere asteptarile mari ale populatiei fata de USL si prognoza initiala de crestere economica.

Adevarul este ca lipsa de solutii a Guvernului Ponta, ascunsa in spatele populismului discursiv, deja ne afecteaza pe toti. De unde Romania se plasa in 2011 pe locul 4 in topul cresterilor economice din Uniunea Europeana, cu un avans de 2,2%, USL-ul ne-a aruncat spre coada clasamentului.

Cateva dintre motivele principale ale acestei caderi neasteptate ale economiei romanesti sunt scaderea investitiilor, gradul redus de absorbtie al fondurilor europene si instabilitatea politica. De toate acestea se fac vinovati Guvernul Ponta si USL. Scaderea investitiilor este rezultatul faptului ca Premierul nu este in stare sa gestioneze resursele publice si nu crede in stimularea economiei. Absorbtia scazuta a fondurilor europene a fost cauzata de blocarea POS Transporturi, POR si a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. La asta se adauga si blocajul pe POSDRU, dublat de corectii de 25%. Ca sa nu mai vorbim de instabilitatea politica generata de USL prin suspendarea Presedintelui Traian Basescu impotriva Constitutiei, cu incalcarea grava a statului de drept.

Asa cum stau lucrurile in acest moment, daca ne gandim la faptul ca investitiile scad in 2013 cu inca 25%, iar fondurile europene sunt in continuare blocate, cred ca prognoza de crestere economica pentru anul acesta este foarte optimista. Adevarul este, si-mi doresc foarte mult sa ma insel, ca Romania va reintra in recesiune in 2013 si va exista contractie economica. Deja am avut de trei ori o prognoza revizuita – in vara lui 2012 se vorbea de 2,5%, in toamna de 2%, dupa alegeri de 1,8%, iar Bugetul este bazat pe o crestere de 1,5%. Asa cum se comporta Guvernul Ponta, cu fumigenele pe care le lanseaza pentru a acoperi problemele reale ale Romaniei, economia o va lua si mai mult la vale. Iar vina o poarta in totalitate USL. Sa nu uite ca au mostenit o crestere economica semnificativa, un buget echilibrat, cu fonduri de rezerva pentru a se acoperi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010. Vina pentru tot ceea ce se intampla le apartine exclusiv, iar minunea pe care o asteptau romanii nu se va produce. Un afon economic, asa cum este Victor Ponta, cu un Guvern supradimensionat, va baga Romania in recesiune.

Daca la evolutia ingrijoratoare a economiei adaugam perspectiva cresterii masive a preturilor la alimente, vom vedea ca avem toate sansele sa asistam la o criza sociala de proportii. E o noua dovada a faptului ca gogosile electorale nu tin de foame.

Iata cateva motive extrem de importante pentru care PDL trebuie sa-si aleaga un nou drum si sa-si ia in serios rolul de opozitie. Iata de ce trebuie sa venim cat mai repede cu o viziune pentru Romania care sa ofere o alternativa reala la USL. În ritmul acesta, cu un dezastru economic deja prezent si un dezastru social care urmeaza, sansa PDL se va ivi destul de curand. Trebuie sa fim foarte pregatiti – pentru asta este foarte important drumul pe care partidul il va alege la Conventia Nationala din 23 martie.