Turismul romanesc pe Facebook

Numărul utilizatorilor de internet din România a crescut extrem de mult în ultimii ani. Cel puţin în mediul urban, un studiu din 2009 arată că doi din trei români au acces la internet, fie acasă, fie la locul de muncă. Rata de penetrare începe să crească substanţial chiar şi în mediul rural, deşi decalajele sunt încă mari.

Din acest punct de vedere, românii ştiu foarte bine ce înseamnă new media şi ce implică reţelele de socializare. Practic, Hi5-ul sau Facebook-ul sunt cele mai importante reţele de socializare. Şi ştim cu toţii ce impact încep să aibă în viaţa noastră de zi cu zi. Chiar şi eu am o pagină de Facebook care se dovedeşte că are succes. Până acum, sunt aproape 5500 de prieteni virtuali şi nu vreau să mă opresc aici.

Cred că parteneriatul pe care ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului l-a realizat cu reprezentanţii Facebook este un pas extrem de important pentru promovarea turismului românesc în mediul online. Cred că trebuie să începem să gândim outside the box când vine vorba de promovarea turistică a României. Internetul este un mediu foarte potrivit pentru o strategie de atragere de turişti. Iar România este printre primele ţări care face acest pas, înaintea noastră fiind Spania şi câteva ţări din Asia.

Din punctul meu de vedere, know-how-ul adus de Facebook în utilizarea new media ca mediu de promovare a unor produse turistice este extrem de important. Nu numai că ţi se asigură o expunere masivă, dar se face şi de o manieră controlată şi pozitivă. Lucru de care România nu a avut parte de foarte multe ori.

Discuţia pe care am purtat-o astăzi cu vicepreşedintele Facebook Blake Chandlee a mers pe direcţia unor lucruri concrete – mai precis cum să măsurăm impactul real al acestei strategii de promovare, câţi turişti străini vizitează România pentru că au văzut reclama noastră. Profesionalismul de care dau dovadă aceşti oameni arată că România ţinteşte sus, ceea ce, cu siguranţă, este bine. Şi Blake Chandlee îmi spunea astăzi: think big.

În ceea ce priveşte partea de bugete, nu s-a stabilit încă nimic, dar toată lumea ştie că  online-ul este mai ieftin ca media tradiţionale. Aşa că, din punctul meu de vedere, noul parteneriat nu are cum să fie altcumva decât un succes.

Pentru cei care nu ştiu, Facebook este cel mai de succes site de socializare. La nivel global, are peste 500 de milioane de utilizatori, majoritatea accesându-şi paginile personale zilnic. De curând, am văzut chiar şi un film care rulează în cinematografe şi vi-l recomand şi vouă despre cei care au construit portalul de socializare – The  Social Network.