TURISMUL BALNEO-ELECTORAL

Staţiunea Geoagiu Băi este o staţiune situată în judeţul Hunedoara, renumită pentru proprietăţile terapeutice ale apelor termale din zonă. Prezenţi la Geoagiu, liderii PSD care nu au participat la sedinţa de Guvern de sâmbătă s-au înfierbântat, poate chiar din cauza temperaturii apei termale, atât de tare încât au confundat puterea cu opoziţia.

Miniştrii cabinetului Boc au luat sâmbătă, în unanimitate,  o decizie fermă legată de accelerarea procesului de descentralizare administrativă. La şedinţa de Guvern a participat şi Preşedintele Traian Băsescu, ale cărui opinii pe acestă temă, şi nu numai, sunt îmbrăţişate de toţi miniştrii, inclusiv de miniştrii PSD. Deşi experienţa altor ţări europene arată că descentralizarea este un proces anevoios, ne-am asumat să adoptăm cât mai curând actele normative legate de reformarea administraţiei, bazându-ne pe consistenţa coaliţiei aflate la guvernare.

Tocmai constatam, prezentă fiind la această şedinţă, că împreună, PD-L şi PSD, suntem în stare să producem acele schimbări instituţionale pe care alţii ori nu şi le-au asumat, ori nu le-au promovat din cauza majorităţilor parlamentare nefavorabile. În timp ce în Guvern PSD participa la decizii de aceeaşi parte a baricadei cu PD-L şi cu Preşedintele Băsescu, în afara Guvernului, mai precis în staţiunea Geoagiu Băi, PSD se dezicea de guvernare şi de Preşedinte.

Nu mă miră deloc atitudinea lui Marian Vanghelie şi nici vorbele lui Adrian Năstase, în principal deoarece aceştia s-au opus constituirii coaliţiei PD-L – PSD. Cei doi sunt consecvenţi, cu orice prilej atacă Guvernul fiindca au propriile lor suparari.

Consecvenţa nu îl caracterizează însă pe seful PSD. De la înălţimea scaunului său de Preşedinte al Senatului, Mircea Geoană se detaşează de alianţa PD-L – PSD, ca şi cum nu ar fi fost unul dintre artizanii acesteia. Tot el dă sfaturi la televizor actualului Guvern, de parca miniştrii PSD nu i-ar fi subordonaţi. Dacă are idei sau suparari legate de guvernare ar trebui fie sa le spuna ministrilor lui in sedintele de partid fie sa le prezinte in sedintele coalitiei.

Dualitatea PSD ar fi fost mai greu de înţeles dacă nu am şti că ne găsim la începutul unui nou sezon de turism … electoral.