România va trece mai uşor peste un posibil al doilea val al crizei economice

Situaţia economică internaţională se complică din ce în ce mai mult, iar Europa pare să fie epicentrul unui posibil nou episod al crizei economice. Toţi ochii sunt aţintiţi pe liderii politici europeni, dorind să vadă în ce măsură aceştia sunt capabili să ia măsurile de corecţie bugetară astfel încât criza datoriilor suverane să nu se transforme într-o recesiune globală. Economiştii şi companiile le cer politicienilor să se sacrifice, chiar impunând măsuri nefavorabile, pentru a salva economia.

Pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, România este dată drept exemplu pozitiv pentru ţări pe care până acum le priveam ca fiind mult înaintea noastră. Adevărul este că Guvernul Boc este probabil unul dintre cele mai curajoase executive de la nivel european. În timp ce politicienii din alte ţări (grecii, portughezii, spaniolii, italienii sau chiar englezii) au dat din colţ în colţ şi nu au luat măsurile de corecţie bugetară necesare, Guvernul român a luat măsuri nepopulare, dar a rezolvat în cea mai mare parte problema bugetară. Nu ştiu câte ţări din UE vor reuşi să atingă anul acesta ţintele de deficit bugetar stabilite sau să coboare în 2012 sub 3%.

Confirmarea progreselor făcute în ultimii doi ani, cu costuri sociale, dar şi politice semnificative, a venit ieri chiar din gura Preşedintelui Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek: „România va fi mai bine pregătită decât celelalte state membre, de ce? Pentru că voi veniţi după reforme grele. Există o probabilitate destul de mare ca multe alte state membre, în curând, să fie forţate să treacă prin reforme similare, doar peste câteva luni sau un an, mai târziu. Deci veţi fi într-o poziţie avantajoasă”.

Ne aflăm într-un moment în care la nivel global încrederea în politicieni se prăbuşeşte. În cea mai mare parte pentru că aceştia au vândut cetăţenilor iluzia unui trai îmbelşugat, fără probleme, dar pe datorie. Ei bine, epoca politicienilor populişti a început să apună. Nu mai merge cu pomeni electorale, nu mai merge cu creşteri de salarii şi pensii (practici întâlnite nu numai în România), nu mai merge cu costuri nejustificate pentru sănătate (a se vedea situaţia din Marea Britanie sau SUA). Toate acestea trebuie să înceteze. Statul asistenţial dispare. Peste tot problema care se pune este aceeaşi: trebuie să creăm locuri de muncă.

Iată de ce România este ţara din Uniunea Europeană care a alocat cele mai multe fonduri (proporţional cu bugetul votat) anul acesta pentru investiţii în infrastructură. În 2011 au fost alocate 36,1 miliarde de lei investiţiilor (6,6% din PIB şi 17,5% din buget). Cifrele pe care le propunem pentru 2012 sunt şi mai bune: 43,1 miliarde de lei pentru investiţii (19,8% din cheltuielile bugetului general consolidat şi 7,3% din PIB).

Mai este mai bine de un an până la alegeri. Cred şi sper că până la momentul respectiv românii vor reuşi să se convingă de progresele făcute de Guvern, să vadă că altă cale nu a existat. Am făcut ceea ce trebuia făcut. Există o singură cale de a ieşi din criză: austeritate la programe sociale şi crearea de noi locuri de muncă. E lecţia crizei pe care acum o învaţă şi occidentalii.