Ieri am lansat cel mai mare proiect imobiliar al Guvernului din ultimii 20 de ani. Un nou cartier ANL care va fi construit în zona Ghencea din Bucureşti, pe un teren de 101,5 ha pe care Ministerul Apărării l-a transferat Sectorului 5.
Va fi un concept total nou in Romania. Avem de-a face cu un eco-cartier, care va folosi tehnologii şi materiale de construcţii ecologice, precum şi surse de energie alternativă.
Proiectul va fi realizat în parteneriat public-privat şi va cuprinde cel puţin 10.000 de locuinţe pentru tineri, un spital, o şcoală, o grădiniţă şi un parc. Tot pentru prima dată după 1989, Guvernul va construi cămine studenţeşti. Este posibil să fie relocate şi instituţii publice în această zonă.
De asemenea, există o strategie conexă, care presupune dezvoltarea reţelei de transport urban şi a infrastructurii rutiere. De altfel, şi prin semnarea contractului de construire a magistralei 5 de metrou care va lega Ghencea-Drumul Taberei de centrul Capitalei, dar şi prin planurile de lărgire a şoselei Prelungirea Ghencea şi realizare a podului de la Domneşti s-au făcut paşi importanţi către descongestionarea traficului în zonă.
Mă aştept ca ridicarea cartierului să genereze peste 1.000 de locuri de muncă în construcţii. La nivelul ministerului, una dintre principalele preocupări pentru 2011, atât prin Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, cât şi prin Programul Operaţional Regional, este crearea de noi locuri de muncă. Scăderea şomajului este primul semn al ieşirii din criză şi sunt sigură că anul acesta va fi bun din acest punct de vedere.
Alături de mine la lansarea proiectului, au fost ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Avem, deci, de-a face cu o colaborare fructuoasă între instituţiile statului. Şi asta dincolo de orice culoare politică ar avea decidenţii. Încă un exemplu de imparţialitate a MDRT în ceea ce priveşte colaborarea cu administraţiile locale.
Cartierul ANL din Ghencea este un proiect extrem de important pentru Bucureşti în ansamblu. Generează locuri de muncă, oferă o şansă tinerilor de a obţine o locuinţă ieftină, se valorifică terenurile altfel neutilizate ale Armatei, se dezvoltă infrastructura rutieră şi contribuie la regenerarea zonei Ghencea-Drumul Taberei.