23 septembrie: Vizita in Republica Moldova

Am făcut o vizită, astăzi, în Republica Moldova, pentru a semna un Protocol adiţional la împrumutul nerambursabil de 100 de milioane de euro pe care România îl acordă Basarabiei. Acest ajutor se întinde pe o perioadă de 4 ani şi vizează obiective de investiţii pe infrastructura de transport şi Învătăţământ şi este gestionat de ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Protocolul semnat astăzi prevede direcţionarea a 8 milioane de euro către reconstrucţia unor sate din Republica Moldova puternic afectate de inundaţiile care au avut loc în această vară. Am semnat respectivul act cu omologul meu, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, domnul Mihai Răducanu.

Am avut întâlniri şi cu Preşedintele Republicii Moldova, domnul Mihai Ghimpu, dar şi cu primarul Chişinăului, domnul Dorin Chirtoacă. Am discutat despre oportunităţile de investiţii pe care le au autorităţile moldovene cu banii primiţi împrumut de la România.

După întrevederile în cadru oficial, am făcut o vizită şi la Cotu Morii, acolo unde se află un şantier de reconstrucţie a caselor afectate de inundaţii. Toate materialele de construcţie utilizate aici au fost puse la dispoziţia Guvernului moldovean de către MDRT.

Lucrurile pe şantier merg bine şi, până la începutul iernii, lucrările se vor încheia. Acelaşi lucru sper eu să se întâmple şi în România, pentru ca oamenii să poată trece mai uşor peste această iarnă. Ca şi observaţie însă: beneficiarii caselor, lucru care se întâmplă şi la noi, nu erau la muncă pe şantier. Din câte am înţeles, erau însă circumspecţi faţă de promisiunea Guvernului de a le preda casele până la începutul iernii.  Aceeaşi problemă a implicării civice pe care până la urmă va trebui să o rezolvăm.

Ca şi concluzie, cele mai importante lucruri sunt modul optimist în care moldovenii văd viitorul şi speranţa pe care şi-o pun în România ca ambasador al lor în Uniunea Europeană. La asta se adaugă sentimentul de recunoştinţă de care dau dovadă faţă de ajutorul financiar acordat şi tot ce face România în general pentru Republica Moldova. Pentru că nici nouă nu ne este foarte uşor.

Eu, ca reprezentant al României, i-am asigurat încă o dată de sprijinul nostru necondiţionat pentru atingerea obiectivelor asumate. În principal, aderarea la Uniunea Europeană. Nu vom pregeta niciun efort pentru a susţine cauza basarabenilor în Europa. Este un lucru asumat de întreaga societate românească. Cu siguranţă, într-o zi, ne vom regăsi în marea familie a Uniunii Europene.