7 octombrie: Husi si Winter Holiday

În ultimele zile, nu am mai apucat să scriu pe blog, fiind ocupată cu pregătirea unei campanii pe care PDL Bucureşti o va derula în Capitală. Mai multe despre asta, săptămâna viitoare. (Astfel fac şi campanie de teasing  ).

Până una, alta, să vă povestesc despre târgul de turism organizat de ANAT, la deschiderea căruia am participat de dimineaţă. Chiar dacă ultimii doi ani de criză economică s-au dovedit dificili pentru turism, la Winter Holiday am văzut o mulţime de firme participante cu pachete turistice dintre cele mai atractive. Evident, am fost mai mult interesată de ceea ce oferă România la acest capitol.

Observ cu bucurie că eforturile noastre de a mări numărul staţiunilor turistice montane încep să dea roade. Preţurile au mai scăzut puţin faţă de alţi ani. Şi, cu siguranţă, odată ce toate pârtiile de ski aflate în construcţie vor fi finalizate, turismul montan va deveni şi mai ieftin.

Am primit din partea organizatorilor titlul de Preşedinte de onoare al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică. O surpriză plăcută şi, cred eu, o răsplată pentru eforturile pe care le-am făcut de la începutul mandatului pentru promovarea turistică a României.

Vreau să vă încurajez pe toţi să daţi o fugă până la Palatul Parlamentului să vedeţi ofertele agenţiilor de turism. Sunt foarte multe promoţii de early booking. Sigur veţi găsi ceva care să vă placă.

De la târgul de turism, am mers la Huşi. Acolo am avut de semnat nu mai puţin de 9 contracte prin Programul Operaţional Regional. În total, aproape 37 de milioane de euro care vor merge către Vaslui şi Huşi. Majoritatea pentru dezvoltarea infrastructurii urbane, dar şi pentru proiecte sociale.

Alături de mine, au fost prezenţi şi primarii celor două localităţi, domnii Vasile Pavăl şi Ioan Ciupilan. Am vorbit cu dumnealor şi despre posibilitatea accesării altor fonduri europene. Încet, încet, cred că lucrurile se mai dezmorţesc pe această zonă şi reprezentanţii administraţiilor locale încep să vadă beneficiile atragerii acestor fonduri pentru comunităţile lor. Astăzi, spre exemplu, se strânseseră peste 400 de huşeni să asiste la semnarea contractelor, fiind practic una dintre cele mai importante finanţări primite de oraşul lor după 1989.

Cu ocazia asta, mi-am adus aminte şi de câte lucruri am făcut în postura de ministru interimar al Mediului. Anul trecut, cam pe vremea asta, semnam pentru reabilitarea unui parc din oraş. Pentru ca anul acesta să semnez pentru construirea unuia nou. În glumă, le-am şi spus celor prezenţi că, ori de câte ori voi avea o nouă funcţie de ministru, voi semna un nou contract de finanţare pentru ei.

De la Huşi, am plecat spre Braşov, iar mâine dimineaţă voi fi la Sfântu Gheorghe. Iar la 1 înapoi în Poiana Braşov pentru întâlnirea cu primarii de comune. Dar despre asta, mâine seară.

PS. În altă ordine de idei, am văzut şi eu decizia Preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite în Parlament legea pensiilor, pentru a se face o diferenţiere între vârsta de pensionare la femei şi bărbaţi. Mi se pare că argumentaţia Preşedintelui este extrem de corectă şi ea trebuie luată în seamă: femeile, pe lângă serviciu, de cele mai multe ori, trebuie să aibă grijă şi de o familie.  Este, deci, firesc să se poată pensiona mai devreme.