Mare dezbatere în aceste zile despre cine va numi premierul după alegeri. PNL şi PSD, care se pare că au bătut palma pe sub masă încă din 2007 să facă guvernul (de altfel cele două partide au guvernat netransparent România din 2007), se gândesc ca după alegeri să formeze o majoritate şi să meargă la Preşedinte să-i spună: „ Domnule Preşedinte, noi îl vrem pe Geoană premier (sau pe Voiculescu, mai ştii…) pentru că avem majoritate în Parlament”.
În primul rând, Constituţia este foarte clară în ce priveşte desemnarea premierului. Acesta este atributul Preşedintelui României. În al doilea rând, nu e sigur că PSD şi PNL ar avea împreună majoritate în Parlament. În al treilea rând, oamenii nu votează o coaliţie de guvernare în 30 noiembrie, ci partide luate separat.
Să facem un execiţiu de imaginaţie ca să înţelegem mai bine prevederile constituţionale. Dacă, de exemplu, PNL şi PSD se înţeleg asupra lui Fane Spoitoru să fie premier, ce ar trebui să facă Preşedintele?
Toată bătălia pe care o duc Tăriceanu, Geoană şi Voiculescu, zilele acestea, este de a transmite o imagine falsă asupra atributului de numire a premierului. Mizând pe faptul că mulţi oameni nu se mai obosesc să citească legea fundamentală, PSD şi PNL rescriu Constituţia „pe înţelesul celor mulţi” – de fapt, încearcă să modifice Constituţia. Din fericire, pentru ţară, Constituţia nu se poate modifica decât prin referendum.