Diametrala Buzesti – Uranus, mai aproape de realizare. Un bloc nou ANL in sectorul 4

Am avut astăzi o zi cel puțin la fel de plină ca ieri, de această dată aproape în totalitate dedicată Bucureștiului.

Mă bucur să pot anunța că lucrările la Diametrala Nord-Sud vor fi deblocate. MDRT a avut rolul de mediator între Primăria Municipiului București și ONG-urile grupate în Asociația “Salvați Bucureștiul”. În urmă cu aproape o lună m-am întâlnit personal atât cu reprezentanții societății civile, cât și cu primarul Sorin Oprescu. Am stabilit atunci că lucrul cel mai util este o dezbatere publică, în care ministerul să fie mediator.

Nu a fost deloc ușor să convingem părțile să ajungă la un numitor comun – până astăzi au mai avut loc alte patru întâlniri pregătitoare. Am făcut eforturi semnificative ca proiectul să poată fi realizat în interesul bucureștenilor. Pornind de la elementul central – utilitatea proiectului, care nu a fost contestată de nimeni -, am putut ajunge într-un final la un acord. Orașul trebuie să-și dezvolte infrastructura, dar trebuie să-și păstreze, în egală măsură, istoria.

La întâlnirea de astăzi au participat toate părțile implicate direct: Municipalitate, ONG-uri, Ordinul Arhitecților din România și Registrul Urbaniștilor din România. Cu toții au căzut de acord asupra rolului important pe care l-ar avea această lucrare de infrastructură în descongestionarea traficului din centrul Capitalei.

S-a decis reluarea lucrărilor conform proiectului Municipalității acolo unde legislația o permite. Tocmai pentru a nu mai exista discuții privind respectarea sau nu a elementelor cuprinse în proiect, s-a stabilit înființarea unui grup de lucru care va monitoriza lucrările.

În ceea ce privește Hala Matache, practic principala clădire monument istoric față de soarta căreia ONG-utile își exprimaseră îngrjorarea, s-a ajuns la ideea unui concurs de soluții privind modul în care ar urma să fie protejată. Aceasta fie va fi mutată din loc cu aproape 10 metri, fie va fi ocolită. De asemenea, avem în vedere și realizarea unor proiecte de regenerare urbană a zonei pe unde va trece Diametrala: Gara de Nord – Matache – Calea Victoriei. De preferat, prin proiecte în care se vor accesa fonduri europene, pentru că se pare că și Primarul General a înțeles utilitatea pe care pot să o aibă acești bani.

Evident, mai există elemente de fine tuning asupra cărora societatea civilă și Municipalitatea trebuie să se pună de acord. Urmează să mai existe o nouă întâlnire, peste două săptămâni, moderată tot de MDRT.

Sper și cred că dezbaterea de astăzi de la minister, dar și semnarea contractelor cu fonduri europene din urmă cu două zile sunt argumente cât se poate de solide că, în calitatate de ministru al Dezvoltării, nu mă voi opune niciodată proiectelor bune pentru București, fie că ele vin de la Primarul General, fie că ele vin din zona altor forțe politice din Capitală. Diametrala Buzești-Uranus poate funcționa ca un exemplu pentru mediul politic despre ce rezultate poate să aducă dialogul constructiv.

După încheierea întâlnirii de la minister, am mers în Sectorul 4, acolo unde am inaugurat un nou bloc de 48 de locuințe – 28 de apartamente cu 2 camere și 20 de garsoniere. Pot spune că apartamentele și blocul arătau foarte bine, mai ales că s-a folosit o soluție tehnică nouă, mult mai eficientă din punctul de vedere al consumului de energie. Costul total al proiectului s-a ridicat la aproape 1,7 milioane de euro.

Datorită succesului noii tehnologii implementate, dar și ca o continuare a strategiei de a oferi tinerilor din București locuințe la prețuri accesibile, lângă blocul inaugurat astăzi se va mai realiza unul identic. La fel ca în cazul imobilului inaugurat astăzi, majoritatea materialelor de construcție vor fi de proveniență internă.