Am prezentat astăzi coordonatele principale ale planului de marketing turistic pentru Bucureşti. Strategia pentru Capitală prinde astfel un contur clar. E un lucru care care ar fi trebuit făcut de Primăria Generală. Cum însă nimeni de acolo nu a fost interesat, MDRT şi-a asumat această responsabilitate a construirii unui brand turistic pentru Bucureşti şi a promovării oraşului pe principalele pieţe de turism.
De altfel, ministerul a făcut cel mai important eveniment pentru promovarea Capitalei ca destinaţie turistică prin gala de box a lui Lucian Bute, „Campion pentru România”. În timp ce Municipalitatea este în continuare pasivă.
Obiectivele majore ale planului de marketing ţin de creşterea cu 4,8% a numărului de turişti străini în fiecare an, creşterea cu 6,8% a numărului de înnoptări şi a notorietăţii Capitalei cu 15% pe principalele trei pieţe turistice externe.
Plusul de turişti trebuie să vină din evenimentele culturale, cele sportive, dar şi din turismul de sănătate, însemnând spa-uri şi centre de wellness. Bucureştiul poate deveni o destinaţie tip city break, dar şi una pentru distracţiile vieţii de noapte, mai ales pentru tinerii care doresc să meargă în cluburi.
Aplicarea strategiei de turism pentru Capitală va aduce cu sine multe locuri de muncă. Bucureştiul stă destul de rău de job-uri în turism, lucru care se va schimba însă. De asemenea, Municipalitatea se poate aştepta la o nouă sursă importantă de venituri.
A doua veste bună este că, în unanimitate, Consiliul Local al Muncipiului Constanţa a decis astăzi să treacă în administrarea ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a Cazinoului din oraş. Aşa se face că, după mai bine de 4 ani de când Radu Mazăre a concesionat Cazinoul unei firme prietene, această clădire patrimoniu primeşte şansa de a fi reabilitată şi apoi redată circuitului turistic. De ea se vor putea bucura deopotrivă constănţenii, dar şi turiştii care vizitează litoralul românesc.
E foarte bine că reprezentanţii Consiliului Local Constanţa au înţeles mai bine decât primarul că MDRT joacă rolul pozitiv în această poveste şi că scopul nostru este de a ajuta administraţiile locale. După cei aproximativ doi ani necesari restaurării Cazinoului, acesta va fi redat administraţiei constănţene pentru a fi gestionat de comunitate.
Soluţia oferită de ministerul pe care-l conduc este cea mai echitabilă: noi refacem Cazinoul, administraţia locală se ocupă de felul în care acesta va funcţiona, cu condiţiile să rămână în circuitul turistic, nu să fie dat prietenilor din imobiliare a lui Mazăre. Această rezolvare a problemei răspunde şi cererilor venite din partea ONG-urilor constănţene, care, timp de câţiva ani, au făcut la rându-le demersuri către instituţiile statului pentru ca situaţia Cazinoului să fie schimbată.
Banii pentru renovare vor veni din fondurile bugetare ale ministerului, deşi ar fi putut foarte simplu ca monumentul istoric să fie reabilitat pe fonduri europene, nu din fondurile municipalităţii pentru protecţie socială, aşa cum se tot plângea primarul.
Sper doar ca Radu Mazăre să se poată mobiliza şi să nu piardă banii europeni atribuind în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere Constanţa, trebuind să prezinte în maximum o lună proiecte care să acopere cele 91 de milioane de euro care i-au fost alocaţi.