Sfantu Gheorghe are cel mai frumos miniport din Delta Dunarii

Acest sfârşit de săptămână mi l-am dedicat în totalitate Deltei. Dacă ieri am fost la Sulina şi prin pădurea Letea, astăzi a venit rândul localităţii Sfântu Gheorghe, aflată la o distanţă de aproximativ 25 de kilometri de braţul Dunării cu acelaşi nume.

Nu mai fusesem aici de aproape un an, dar avem un proiect major în desfăşurare: realizarea unui miniport turistic. Toţi cunoscuţii care au ajuns în ultimul timp aici, m-au sunat să îmi spună că sunt impresionaţi de lucrarea aceasta. Pur şi simplu, am fost surprinsă să văd cât de bine arată această investiţie care se va finaliza în septembrie. E de departe cea mai reuşită lucrare realizată în mandatul meu în Delta Dunării, chiar în ultimii douăzeci de ani. Poze de astăzi puteţi vedea pe pagina mea de Facebook.

Evident, s-a repetat povestea de ieri, de la Sulina, şi la Sfântu Gheorghe. Practic, erau mult mai mulţi turişti decât localnici (900) zilele trecute, înregistrându-se şi aici un record al numărului acestora (aproape 5000!). Este semnalul că investiţiile derulate de MDRT încep să dea roade. Lucrurile încep să se pornească şi în Deltă, iar atracţia pe care o exercită asupra potenţialilor turişti este din ce în ce mai mare.

Investiţiile ministerului vor continua cu introducerea canalizării, reabilitarea drumurilor de nisip, reabilitarea celor cinci scări de blocuri de locuinţe care există în localitate, reabilitarea căminului cultural, construirea unui centru de informare turistică pe fonduri europene şi amenajarea unui parc chiar in vecinătatea portului.

În același timp, vom sprijini localnicii care doresc să își construiască o agropensiune pe fonduri europene, săptămâna viitoare va merge acolo consilierul meu pentru a sta de vorba cu cei interesați şi cu primarul. Deja sunt patru astfel de cereri formulate la ministerul Agriculturii, care gestionează fondurile europene din agroturism şi cu care avem un protocol de colaborare, având în vedere faptul că noi facem strategia de dezvoltare a turismului. În afară de aceste solicitări, inițiativa privată este din ce în ce mai puternică în comună, încurajată de proiectele MDRT.

Închei cu un ton optimist şi datorită faptului că am primit astăzi datele statistice privind gradul de ocupare a litoralului românesc. Este al şaselea sfârşit de săptămână consecutiv în care gradul de ocupare se apropie de 100%. Conform informaţiilor pe care le-am primit, aproape 184.000 de turişti se află în unităţile de cazare înregistrate pe litoral, fără a-i lua în considerare pe cei din unităţile neînregistrate.