Ecranele televizoarelor se înroşesc în timp ce politicienii şi diverse categorii sociale se ceartă pe tema împărţirii banilor adunaţi la bugetul de stat. Bugetarii vor reîntregirea salariilor, iar pensionarii vor recalcularea pensiilor. Pe bună dreptate.
Problema noastră nu este însă neaparat legată de echitatea împărţirii banilor statului. Marea noastră problemă este aceea că încasările statului sunt mici, sunt nesatisfăcătoare. Context în care trebuie să găsim soluţii pentru a aduce mai mulţi bani la buget şi pentru a crea noi locuri de muncă.
În opinia mea, întreprinderile mici şi mijlocii sunt anticorpii ţării noastre, iar stimularea acestora reprezintă biletul României spre ieşirea din criză, spre o creştere economică sănătoasă. Fără nici un dubiu, IMM-urile pot genera creşteri de pensii şi de salarii sustenabile.
Măsurile de relansare promovate de Guvernul Boc, în paralel cu cele de austeritate, au făcut ca, în perioada 2009 – 2011, perioadă marcată de o criză economică severă, numărul întreprinderilor nou înfiinţate să îl depăşească cu peste 30.000 pe cel al firmelor care şi-au închis porţile. Obiectivul actualului Guvern este de a continua acest trend ascendent prin programe speciale dedicate sprijinirii IMM-urilor, generând astfel noi locuri de muncă. În acest context, Executivul a alocat în 2012 un buget de 6 ori mai mare sectorului IMM.
În acest an, românii interesaţi să îşi conducă propria afacere au la dispoziţie opt programe de finanţare, printre care: programul Mihail Kogălniceanu, programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale, programul pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale sau programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea incubatoarelor tehnologice şi de afaceri. Bugetul alocat celor 8 programe de finanţare este în valoare de 116 milioane de lei.
În 2012, continuă programele guvernamentale adresate antreprenorilor începători: “Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri” şi “Programul Start”, care oferă cumulat 31 de milioane de lei pentru 2012. Primul acordă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro debutanţilor în afaceri. În timp ce al doilea se adresează celor cu vechime de maximum doi ani în afaceri şi oferă fonduri nerambursabile de până la 100.000 de lei de beneficiar, maxim 70% din cheltuielile eligibile pentru investiţii.
IMM-urile creează locuri de muncă şi aduc venituri consitente la bugetul de stat, motiv pentru care potenţialii antreprenori trebuie încurajaţi şi sprijiniţi prin toate mijloacele pe care statul le are la dispoziţie. Creşterea IMM-urilor reprezintă, până la urmă, drumul spre creşterea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, şansa pensionarilor şi a bugetarilor pentru o viaţă mai bună.