Îmi propun ca, de-acum încolo, să scriu pe blog mai des decât am făcut-o în ultima perioadă. Mi se pare un canal foarte eficient de comunicare şi, mai important, am ajuns să mă simt destul de apropiată de cei care intră pe blog, citesc şi comentează. De multe ori, în discuţiile pe care le am cu diverşi colegi, folosesc argumentaţii sau propuneri venite în comentariile voastre. Doresc să ţin, pe cât posibil, un jurnal în care să împărtăşesc experienţele mele de peste zi. Vor fi, sper eu, multe fotografii, pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte.
Am avut o zi plină, încărcată de acţiuni, şi de drumuri lungi. De dimineaţă, am fost la Botoşani unde am semnat cinci contracte de finanţare a unor proiecte care să ajute la dezvoltarea şi modernizarea municipiului. Asta înseamnă aproape 15 milioane de euro în bani nerambursabili atraşi prin Programul Operaţional Regional. Sunt bani europeni pe care reuşim să-i aducem în ţară şi să-i cheltuim în folosul comunităţii. Eu am mai spus: asta e calea de urmat pentru toate administraţiile locale care-şi doresc dezvoltarea infrastructurii. Vor găsi în ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, indiferent de culoarea lor politică, un partener şi un sprijin. La Botoşani, spre exemplu, cu aceşti bani se vor reabilita şi moderniza mai multe străzi şi parcuri, se va moderniza o clădire care ar urma să devină centru social şi se va derula un program de reducere a criminalităţii şi creştere a siguranţei pe străzi.
Apoi, am fost la Dorohoi, oraş puternic afectat de inundaţii. Pot spune că am reuşit să mă încarc cu multă energie pozitivă şi cu mult optimism. Şantierul deschis la Dorohoi pentru reconstruirea caselor distruse de inundaţii este rezultatul primului parteneriat cu un ONG, mai precis cu Habitat for Humanity România. Acest parteneriat se bazează pe voluntariat. Pentru mine a fost o surpriză extrem de plăcută să văd mulţi oameni dornici să ajute. M-aş bucura să văd acelaşi nivel de implicare şi în alte proiecte. De cealaltă parte, sper ca şi familiile care vor beneficia de aceste case să se implice în construirea lor şi să participe la muncă desfăşurată pe şantier. Sper ca în cel mai scurt timp să reuşim să reconstruim pe fundaţii mai durabile ceea ce natura a luat cu ea, iar familiile afectate să poată începe o viaţă nouă în condiţii decente.
În această seară, am participat la şedinţa săptămânală a Biroului Permanent Muncipal al PDL Bucureşti. Principalul punct de pe ordinea de zi a fost cumplita tragedie de la Maternitatea Giuleşti. În astfel de situaţii, e greu să-ţi găseşti cuvintele. Gândul meu bun se îndreaptă către familiile tuturor victimelor. Le doresc să aibă suficientă putere să treacă peste această încercare cumplită.
Am decis, alături de colegii mei, să facem tot posibilul ca astfel de evenimente să nu se mai repete. Nu vrem să politizăm subiectul, nu căutăm ţapi ispăşitori. Vreau însă să-l văd pe doctorul Oprescu cât mai repede la Bucureşti. Primarul trebuie să convoace o şedinţă de îndată a CGMB în care consilierii noştri vor să se înfiinţeze o comisie de evaluare a tuturor celor 21 de spitale care se află în subordinea municipalităţii. Această comisie trebuie să aibă o activitate permanentă şi să garanteze tuturor bucureştenilor că asemenea tragedii nu vor mai exista.
Niciun spital nu are consiliu de administraţie în exerciţiu. Şi asta la mai bine de un an după ce Sorin Oprescu a cerut şi primit de la Ministerul Sănătăţii administrarea spitalelor bucureştene. S-a creat un extrem de important şi negativ vid decizional. E important să se rezolve şi această situaţie.
În final, cred că este absolut necesar ca activitatea Maternităţii Giuleşti să se reia cât mai curând. Consilierii PDL Bucureşti vor cere alocarea de bani din bugetul Primăriei pentru a se realiza reabilitarea Maternităţii la standarde europene. Sper că este pentru ultima dată când vom mai auzi de astfel de cazuri.