Tinerii, prima prioritate

Nu este un slogan. Este un obiectiv pe care îl voi urmări pe toată durata mandatului de la ministerul Dezvoltării şi pentru care voi face tot ce este necesar pentru a fi realizat. Îmi doresc ca politica de construcţie de locuinţe a ministerului să devină un argument puternic şi concret pentru ca tinerii să simtă real că au o şansă în plus de a se realiza în România, la fel de bine care în oricare altă ţară din Europa.

În şedinţa de guvern de marţi am mai făcut un pas concret pentru facilitarea vânzării locuinţelor ANL.

În primul rând, Guvernul a modificat legea ANL prin care chiriaşii ANL pot cumpăra locuinţele după numai un 1 de stat cu chirie, până acum termenul legal era de minim 3 ani. Am susţinut această modificare tocmai pentru a permite cât mai multor tineri, care au intrat de curând cu chirie în aceste locuinţe, să-şi poată cumpăra casa. Ori, condiţia de 3 ani cred că era prea restrictivă. În al doilea rând, am stabilit valoarea de vânzare a caselor, care este valoarea de înlocuire plus 10% diverse cheltuieli. Prin această modificare ajutăm stabilirea unui preţ astfel încât din cele 22.000 de locuinţe pe care le scoatem la vânzare, să avem bani pentru a construi alte 22.000. Suma pe care o estimăm este 500 milioane de euro, bani care adăugaţi bugetului ministerului Dezvoltării ne ajută să atingem obiectivul pe care cred că îl ştiţi cu toţii: 100.000 de locuinţe în 3 ani.

Obiectivul meu este să stimulăm ciclul vânzare-construcţie-vânzare, astfel încât şi ministerul să aibă fonduri pentru noi construcţii, iar pe de altă parte, aceste locuinţe să ajungă cât mai repede la cei care vor să le cumpere.

Ceea ce vreau însă să subliniez este că toate demersurile astea au o ţintă prioritară: susţinerea tinerilor să-şi cumpere propria locuinţă. Vreau să desfiinţăm ideea „prea tănăr pentru a-mi permite o casă”, pe care am auzit-o anul trecut într-o discuţie cu câţiva proaspăt absolvenţi de facultate din Bucureşti.