Un sediu de campanie cu noroc

Candidatura şi mai apoi succesul Elenei Băsescu la alegerile europarlamentare au provocat reacţii de neimaginat ale maşinăriei de propagandă a partidelor aflate în competiţie cu PD-L şi cu Traian Băsescu.

Elena a fost studiată cu lupa sub aspectul originilor sale sociale, al recomandărilor şcolare, al evoluţiei sale politice. Orice nuanţă a discursului său a fost îndelung comentată, orice emoţie manifestată prin omiterea din cuvântare a unei virgule a fost voit exagerată, iar greşelile inerente au fost imediat tranferate lui Traian Băsescu, favorit în cursa pentru alegerile prezidenţiale din acest an. Dar EBA şi-a câştigat ca independentă numărul de voturi necesar unui mandat de europarlamentar, revenind, imediat după alegeri, la partidul în care a crescut.

După alegerile pentru Parlamentul European, pentru că alegerile prezidenţiale din România se apropie, au apărut scrisori ale unui europarlamentar maghiar către colegii săi creştini democraţi prin care acesta îşi exprimă oroarea faţă de faptul că Elena e fiica unui preşedinte. Dacă cineva şi-ar putea închipui că opozanţii preşedintelui au intenţia să îşi diminueze atacurile concentrate pe EBA, pot să îi spun că se înşeală.

Spre exemplu, în câteva publicaţii electronice de astăzi se sugerează că finanţarea sediului de campanie al Elenei Băsescu ar fi fost făcută din bani publici, cheltuielile fiind decontate pe biroul meu parlamentar, respectiv că angajaţi ai aceluiaşi birou ar fi fost la dispoziţia Elenei.

Este adevărat că personal am susţinut candidatura Elenei şi că m-am oferit să îi pun la dispoziţie, din bani personali, un sediu de campanie. Cum sunt un om care îşi respectă cuvântul, începând cu data de 1 aprilie i-am oferit acesteia o parte din spaţiul aferent biroului meu parlamentar şi am plătit personal chiria pentru sălile ocupate de EBA şi de echipa ei. Chiria pe întregul spaţiu este de 2000 lei pe lună, iar de la 1 aprilie biroul meu parlamentar a funcţionat într-o sală de doar 20 de metri pătraţi, faţă de 80 de metri pătraţi până atunci, motiv pentru care cheltuielile aferente, cele decontate la Camera Deputaţilor, au scăzut la 500 lei pe lună.

Pe site-ul Camerei Deputaţilor se menţionează că aş fi decontat, în luna aprilie, suma de 5.624 lei reprezentând chirii şi utilităţi, însă acest decont include suma de 2.000 lei pentru chiria aferentă lunii martie şi pe cea de 500 lei pentru chiria aferentă lunii aprilie, diferenţa fiind reprezentată de alte cheltuieli care nu au nimic de-a face cu chiria. De asemenea niciunul dintre angajaţii biroului meu parlamentar nu au făcut parte din echipa de campanie a EBA.

Mă bucur că sediul meu de campanie, devenit ulterior şi sediul biroului meu parlamentar, i-a adus noroc şi Elenei Băsescu. În plus spre iritarea unora,  dacă preşedintele ar avea nevoie, i-aş pune de asemenea la dispoziţie respectivul spaţiu ca sediu de campanie pentru competiţia electorală de la sfârşitul acestui an.

P.S. Spaţiul total al biroului parlamentar este de 80 de metri pătraţi nu 100.