Ieri am anunţat ceea ce foarte mulţi români, dar mai ales cei care mai vor să se simtă mândri de ţara lor şi cei care sunt mari iubitori de sport, au aşteptat încă de anul trecut: următorul meci al lui Lucian Bute va avea loc în Bucureşti, pe 9 iulie. Este poate evenimentul sportiv cel mai important al anului în România şi va fi şi un eveniment de promovare a ţării şi a brandului turistic naţional. Va fi al doilea meci în care pugilistul nostru va purta logotipul brandului turistic şi sper că finalitatea va fi aceeaşi: păstrarea centurii la categoria supermijlocie, versiunea IBF – am început să mă pricep şi la box, cu ocazia asta.
Îmi aduc aminte că anul trecut, în octombrie, meciul lui Lucian Bute, singurul nostru campion mondial la box profesionist în acest moment, cu americanul Jesse Brinkley nu a fost nici măcar transmis la televizor în ţară. Cred că am făcut progrese semnificative şi că repunem lucrurile într-o normalitate. Dacă vrea să fie promovată aşa cum trebuie în exterior, România trebuie să înveţe să-şi respecte valorile.
Decizia ministerului de a intra într-o colaborare cu Lucian Bute a fost o mişcare inspirată din toate punctele de vedere. Lucian nu numai că este un mare campion, dar este şi un om deosebit. Este unul dintre acei mari sportivi care te fac mândru că eşti român – prin talentul, munca şi dăruirea lor, dar şi prin bunul-simţ de care dau dovadă în orice împrejurare. E unul dintre cei mai buni ambasadori pe care-i putem avea în acest moment.
Lucian Bute se adaugă altor mari sportivi români care au colaborat cu ministerul: Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi. Folosind imaginea lor, România a câştigat mult în ultimii doi ani. Poate mai mult decât ar fi făcut-o orice campanie de promovare prin presă în străinătate. Sunt oameni de care toată lumea a auzit şi pot fi identificaţi cu ţara noastră. Pe cât posibil, MDRT va încerca pe viitor să se asocieze şi cu alte nume din lumea sportului de la noi care au dovedit talentul lor întregii lumi.
P. S. Întrebarea care s-a pus, pe bună dreptate, a fost despre locul unde se va desfăşura meciul, având în vedere că în Bucureşti, dar şi în Romania, nu există o sală polivalentă care poate găzdui un asemenea eveniment în condiţii bune. Poate aşa înţeleg şi veşnicii mei critici că trebuie şi un astfel de obiectiv, nu doar să plătim pensii şi salarii, dacă vrem ca Bucureştiul să intre în rândul capitalelor care pot organiza competiţii ori spectacole de nivel internaţional. Asta mai înseamnă şi locuri de muncă, încasări la buget şi, nu în ultimul rând, o imagine mult mai bună pentru România. Cred că până în vara lui 2012 Arena Bucureştiului poate fi gata, având în vedere că am lansat deja procedura de achiziţie a lucrărilor de construire.